Смак свијета међународне економије

Aгенције
Смак свијета међународне економије

Вашингтон - Једна од најугледнијих агенција за пословно информисање "Блумберг" предвиђа крај свјетске економије у случају да САД прогласе банкротство, а економисти упозоравају да би криза у том случају била много гора од оне из 2008. након краха инвестиционе банке "Леман брадерс".

Ако САД престану да плаћају рачуне, то ће довести до дестабилизације тржишта фондова од Бразила до Цириха и зауставити од државног дуга зависни кредитни механизам од чак пет трилиона долара, јавиле су агенције.

- Све то ће оборити америчку валуту и довести међународну економију до "смака свијета" - сматра "Блумберг".

Највише ће пострадати оне земље које су највише улагале у америчке хартије од вриједности Кина и Јапан. Стопирање владиних установа у САД већ је смањило темпо раста унутрашњег бруто производа за 0,2 одсто.

Инвеститори почињу да сумњају у ефикасност државног апарата САД. Што се тиче других ствари које су у вези са плаћањем државног дуга, пате практично сви, чак и оне земље које немају велики обим инвестиција.

У америчком Конгресу траје борба републиканаца и демократа за уступке у погледу неких буџетских ставки, као и због програма медицинског осигурања, који републиканци желе да смање. Ипак, многи аналитичари не дијеле песимизам "Блумберга". Они сматрају да до банкротства неће доћи, јер ће се републиканци и демократе у Конгресу, прије или касније, договорити и о могућем смањењу трошкова и повећању границе државног дуга.

Оријентир

- Стопа за државне хартије од вриједности представља својеврсни оријентир. У случају да буде повећан ризик неплаћања, ова стопа ће расти, а послије ње и стопе за све облигације које постоје у свијету. Након тога и цијена зајмова биће већа - прецизирају економски аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана