Словенији пада рејтинг

Aгенције
Словенији пада рејтинг

Љубљана - Бонитетска кућа "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Словеније за три нивоа, са А2 на Баа2, на само два нивоа изнад безвриједног статуса, а најавили су и могућност даљег смањења оцјене.

Тако снижену оцјену, уз негативне изгледе, "Мудис" образлаже тешкоћама словеначких банака, те ризицима који из међународног окружења пријете привреди која је врло зависна од извоза.

- Слабљење макроекономског окружења појачава ризике, па постоји могућност да ће Словенији бити потребна међународна помоћ - наводи "Мудис", преносе агенције.

Због очекиваног раста камата на обвезнице, међународно финансијско тржиште за Словенију је мање доступно, па је присиљена да се ослања на скупље краткорочно задуживање.

"Мудис" истиче и то да пријете ризици по словеначки финансијски систем, с обзиром на то да би требало докапитализовати банке, којима расте износ ненаплативих кредита.

"Мудис" наводи да је држава докапитализацијом Нове љубљанске банке (НЛБ) до сада већ дала један одсто БДП-а, а процјењује да би докапитализација три водеће словеначке банке - Нове љубљанске банке (НЛБ), Нове кредитне банке Марибор (НКБМ) и Абанке могла достићи и до осам одсто словеначког бруто домаћег производа.

"Мудис" је прије неколико дана додатно снизио њихове рејтинге, НЛБ-а за три нивоа, а НКБМ-а и Абанке за четири нивоа.

Оцјена НЛБ-а је снижена са Ба2 на Б2, НКБМ са Ба2 на Б3 и Абанке Випава са Ба3 на Цаа1, а најављено је даље погоршање кредитног рејтинга тих банака.

Рејтинг све три банке, које су у државној својини, већ је смањен крајем априла, након што су аналитичари оцијенили да је њихов капитал недовољан да би се покрили већи губици у овој години.

"Мудис" је у процјени кредитног ризика банака констатовао да су три словеначке банке по капиталу најлошије у средњој и југоисточној Европи.

Изгледи

Најава негативних оцјена словеначког државног дуга остаје јер "Мудис" сматра да све лошије макроекономско стање Словеније повећава могућност да ће јој бити потребна спољна помоћ. "Мудис" сматра да се најава може промијенити у стабилну, ако се у ближој будућности битно побољшају услови привређивања, снизи цијена задуживања и банке стабилизују без помоћи државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана