Словенија за 2012. планира јавни дефицит од 3,5 одсто БДП-а

Танјуг
Словенија за 2012. планира јавни дефицит од 3,5 одсто БДП-а

Љубљана - Ревидирани буџет и мјере штедње које спроводи влада у Љубљани смањиће овогодишњи јавни дефицит Словеније на 3,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) са 6,4 одсто из 2011, саопштила је данас словеначка влада.

- Морали смо да предузмемо кораке да Словенија поново постане поуздана земља на међународним тржиштима и за инвеститоре - изјавио је министар финансија Јанез Шуштершич, а пренела агенција АFP.

Он је поручио да ће овогодишњи јавни дефицит од 3,5 одсто Словенији, једној од чланица еврозоне, омогућити да 2013. дефицит спусти испод границе ЕУ од три одсто.

Јавни дефицит ће сљедеће године “бити ближи цифри од 2,5 него 2,9 одсто БДП-а”, додао је Шуштершич.

- У посљедње три године, имали смо јавни дефицит од око шест одсто БДП-а, а то није донијело резултате у виду подстицања привреде или смањења незапослености - указао је министар.

Према прелиминарним процјенама, укупни јавни дуг Словеније порастао је прошле године на 47,4 одсто БДП-а или 16,8 милијарди евра, у односу на 23,4 одсто или 8,1 милијарде из 2007.

Влада у Љубљани је јуче договорила ревизију буџета и послала га парламенту на ратификацију, упркос противљењу јавног сектора.

Највећи словеначки синдикати, који представљају око 160.000 радника из јавног сектора, противе се мјерама штедње и најавили су да ће, уколико парламент ратификује буџет, 18. априла одржати општи штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана