Словенија уводи кризни порез за 900 најбогатијих

Агенције
Словенија уводи кризни порез за 900 најбогатијих

Љубљана - Словенија ускоро уводи кризни порез на највредније некретнине који ће плаћати нешто више од 900 најбогатијих становника, односно они који имају некретнине вриједније од милион евра.

Власници некретнина вриједнијих од милион евра у наредне двије године на њих ће плаћати 0,5 одсто пореза, док ће за некретнине вриједније од два милиона порез бити један одсто. Овим порезом обухваћене су само некретнине које се налазе у Словенији, али не и имовина у иностранству.

Пореска управа Словеније саопштила је да ће кризни порез плаћати само 939 најбогатијих Словенаца, који су сви заједно власници око 44.940 некретнина, чија је вриједност процијењена прије три године.

Они најбогатији Словенци који желе да буду ослобођени пореза на скупоцјене некретнине мораће да докажу да је вриједност њихове имовине мања од процијењене, односно да их користе у пословне сврхе.

Порез на најскупље некретнине једна је у низу мјера штедње нове словенске власти, која је недавно увела порез на приватна возила са више од 2.500 кубика и на мотоцикле са више од 1.000 кубика, а смањила је и пензије које су биле веће од 600 евра мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана