Словенија тужи “Мудис”

Агенције
Словенија тужи “Мудис”

Љубљана - Словенија размишља о могућој тужби против бонитетне агенције “Мудис” која јој је драстично снизила кредитни рејтинг, усред активности Владе на издавању државних обвезница, изјавила је премијер Аленка Братушек, у разговору за мариборски дневник “Вечер”, преносе агенције.

- Размишљамо о правној акцији против “Мудиса”, и томе сам лично наклоњена. Неоправдано су се умијешали у поступак издавања словеначких државних обвезница, а тако нешто не би смјела да ради ниједна кредитна агенција - рекла је Братушекова.

Продајом двије обвезнице у америчким доларима, Словенија је почетком маја успјела да се задужи на финансијском тржишту за 2,7 милијарди евра, при чему је за обвезницу са десетогодишњим доспијећем морала да понуди камату од шест одсто.

Министарство финансија морало је, међутим, да активности на пласману обвезница привремено прекине, након што је “Мудис” интервенисао.

“Мудис” је 1. маја снизио кредитни рејтинг Словеније са Ба1 на Баа2, сигнализирајући потенцијалним инвеститорима да је словеначки државни дуг доспио у категорију “смећа”, због проблема у словеначком банкарском сектору и повећане вјероватноће да ће Словенији бити потребна међународна финансијска помоћ.

Словеначки премијер Аленка Братушек такав сценарио упорно негира.

Прије могућих правних акција, словеначко Министарство финансија затражиће од “Мудиса” појашњење, јер су с том агенцијом ступили у контакт прије “road show” за пласман обвезница, али им могућност снижавања рејтинга није била споменута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана