Словенија штедишама мора да исплати 1,2 милијарде марака

Марина Чигоја
Словенија штедишама мора да исплати 1,2 милијарде марака

Љубљана - Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је јуче да је Словенија одговорна за враћање старе девизне штедње штедишама подружница Љубљанске банке изван Словеније, а да је Србија одговорна за враћање те врсте штедње штедишама Инвест банке изван Србије.

Европски суд за људска права пресудио је у предмету троје држављана БиХ (Aлишић, Саyак и Шахдановић против БиХ, Хрватске, Србије, Словеније и Македоније), који су покренули поступак, тражећи да Европски суд утврди одговорност тужених држава за неисплату старе девизне штедње у подружници Љубљанске банке Сарајево и Инвест банке Тузла, пренијеле су агенције.

Суд је утврдио да је Словенија одговорна за повреду права на мирно уживање власништва и права на ефикасно правно средство штедишама које су своју девизну штедњу положиле у подружнице Љубљанске банке изван Словеније, те Србија за неисплату девизне штедње у Инвест банци ван Србије.

Суд је исто тако пресудио да пропусти Словеније и Србије према подносиоцима захтјева, односно тужиоцима у овом предмету, али и свим другим особама у истом правном положају, морају укључити и све друге особе у истом правном положају у одређене шеме поврата те штедње, јер представљају системски проблем.

Обје државе треба да у року од шест мјесеци од ове пресуде омогуће подносиоцима и свим другим штедишама у истом положају исплату старе девизне штедње под истим условима као што је омогућено лицима у подружницама словеначких банака у Словенији, односно српским држављанима који су имали штедњу у пословницама српских банака на подручју Србије.

Љубљански адвокат Франц Буцик, који води процесе преварених штедиша БиХ у Словенији, рекао је “Гласу Српске” да ова пресуда значи велику побједу за све штедеше, не само за оне који су тужили.

- Битно је то да је суд одредио да је Словенија, а не више Љубљанска банка, кршила права штедиша. Још важније је то да је суд одредио да Словенија у року од шест мјесеци мора створити услове за све штедише који су имали штедњу у Љубљанској банци под којима ће они моћи да подигну своју штедњу - нагласио је Буцик.

Он је истакао да се не ради о малој суми новца коју штедише морају да добију и додао да из искуства које има са Љубљанском банком, па и са Словенијом, та наплата неће ићи лако.

Предсједник Управног одбора Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори Светозар Нишић каже да су девизне штедише коначно дочекале да правда буде задовољена. Он је истакао да је у БиХ 120.000 људи који су имали штедњу у Љубљанској банци, док је у Србији тај број мањи.

- Словенија грађанима БиХ дугује 1,24 милијарде КМ, а Србија 400 милиона КМ. Они морају тај новац да врате. Десет до 15 одсто људи је умрло и није дочекало овај дан, али смо издејствовали да њихови насљедници имају право на тај новац - нагласио је Нишић.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да Српска поштује све одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, као и све одлуке које је тај суд доносио о старој девизној штедњи грађана РС.

- Надамо се да ће и друге земље на које се односе пресуде овог суда испоштовати те пресуде и да ће они који имају право добити правичну надокнаду - рекао је Тегелтија.

Савјет Европе

Пресуда суда у Стразбуру у вези са враћањем старе девизне штедње у “случају Aлишић и остали” против БиХ, Хрватске, Србије, Словеније и Македоније није коначна, саопштено је јуче из Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву.

Пресуда ће постати коначна три мјесеца послије њеног доношења, а у том периоду свака страна може захтијевати просљеђивање пресуде Великом вијећу суда - истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана