Словенија рецепт за владавину мафије

Глас Српске
Словенија рецепт за владавину мафије

ЉУБЉAНA - Једина веза између Словеније и нормалног начина пословања је евро, па је зато повећани утицај Европске уније, иако непопуларно, најбоље рјешење за Словенију и њену неефикасну администрацију, објавио је јуче словеначки пословни дневни лист "Финанце".

У тексту под насловом "Мафијашка држава или колонија?" "Финанце" пише да је Словенија на својим ногама рецепт за владавину мафије, што је много горе него да ту земљу "колонизује" ЕУ, како то називају неки критичари.
- Словенија тренутно није способна да независно води своју финансијску политику и да помаже предузетницима у отварању нових радних мјеста, па је зато тој земљи потребна Европска унија и евро да би функционисали - наводи "Финанце".

У вријеме глобалног рата за радна мјеста, посао и профит, Словенија је практично неспособна да реализује неки важан договор или одлуку владе, без да је групице "старих пријатеља", који раде на сопственим интересима, а на штету државе, много пута ревидирају, доведу у питање или пониште, наводи се у коментару, који је пренијела агенција СТA.

Словеначки предсједник Данило Тирк саопштио је јуче да ће ванредни избори у тој земљи бити одржани 4. децембра. Словеначки парламент изгласао је 20. септембра неповјерење Влади Борута Пахора. Ово су први пријевремени избори у овој земљи од стицања независности 1991. године.

Доскорашњи словеначки министар финансија Франц Крижанич истакао је да  у Словенији постоји велики ризик од рецесије са дуплим дном. На јавној дебати о финансијама, Крижанич је рекао да се Словенија тренутно налази у другој фази кризе.

- Словенија је кризу дочекала неспремна. Укупан спољни дуг Словеније од краја 2004. до 2008. порастао је за 155 одсто, на 39 милијарди евра - истакао је Крижанич.

Бонитетна агенција Мудис снизила је у уторак цијену обвезница словеначке SID банке с Aа2 на Aа3, објавила је SID банка, преносе агенције.

Ријеч је о специјализованој банци за подршку извозу у 100 одстотном власништву државе. Истовремено, Мудис је са Aа2 на Aа3 снизио и вриједност обвезница Нове Љубљанске банке и Aбанке Випа, објавили су словеначки медији. До снижења рејтинга водећих словеначких банака дошло је три дана након што је Мудис са Aа2 на Aа3 снизио кредитни рејтинг Словеније, због рањивости њеног банкарског сектора који се показао током свјетске финансијске кризе, те неизвјесности око спровођења структурних реформи потребних за смањење државног јавног дуга.

У словеначкој јавности се све чешће поставља питање да ли држави пријети "грчки сценарио." Словенија се налази на осмом мјесту у ЕУ по расту јавног дуга.

Грчка

У Грчкој се најављују нови штрајкови послије одлуке парламента да усвоји спорни закон којим се уводе специјални порези на имовину како би се смањио дефицит у државном буџету, а запослени у јавном превозу у Aтини и јуче су наставили прекид рада. Уочи гласања у Бундестагу о спорном проширењу европског пакета помоћи Грчкој, премијер Јоргос Папандреу затражио је повјерење за спровођење реформи за излазак из кризе, а њемачка канцеларка Меркел изразила је спремност да помогне.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо затражио је од Европе да буде јединственија у покушајима да се избори са дужничком кризом у Грчкој која пријети опстанку јединствене валуте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана