Словенија на ивици рецесије, Грчка штрајкује

Глас Српске
Словенија на ивици рецесије, Грчка штрајкује

AТИНA, БРИСЕЛ - Док је Грчка паралисана због новог генералног штрајка, Словенија на ивици рецесије пред изборе, Италијани усвајају опсежан пакет мјера штедње, а Французи најпесимистичнији у погледу будућности домаће економије, свјетски и европски лидери све гласније позивају на хитно доношење мјера за спас евра.

Словенија се опасно приближава новој рецесији, показали су нови званични подаци о привредном расту, само четири дана прије општих избора у овој земљи.

Производња је у трећем кварталу пала за 0,2 одсто у односу на претходно тромјесечје, а БДП је мањи за 0,1 одсто него у истом периоду лани, саопштио је Завод за статистику у Љубљани, пренијеле су агенције.

Нова влада националног јединства Грчке, која је формирана прије три седмице, јуче се суочила са првим генералним штрајком, који је паралисао земљу.

У штрајк су укључени запослени у државном сектору и локалним самоуправама, запослени у судству, у банкарском сектору, бродском транспорту и телекому "ОТЕ".
Синдикати сматрају "варварским" договорене мјере са ЕУ које предвиђају ново смањење плата и пензија и отпуштање на хиљаде државних службеника.

- Они су створили ситуацију која више не може да се толерише, нити да се подноси. Народ је, нажалост, у ситуацији између сиромаштва и безнадежности - изјавио је један од лидера синдикалне конфедерације запослених у јавном сектору (ADEDX) Илијас Илиопулос.

Кабинет италијанског премијера Марија Монтија одобриће 5. децембра опсежан пакет хитних мјера за смањење дуга, као и дугорочне структурне реформе ради подстицања привредног раста.

- Уколико Италија то не уради, или уради мање него што је потребно, посљедице ће бити веома озбиљне за све - рекао је Монти.

Италијански министар за економски развој Корадо Пасера казао је да Италији пријети поновно клизање у рецесију.

Французи су тренутно најпесимистичнији у погледу будућности домаће економије од врхунца свјетске финансијске кризе у 2008, показало је истраживање агенције BVA у Француској. Aнкета је показала да 83 одсто Француза има мање повјерења у будућност француске економије, док њих 16 одсто има повјерење, а један одсто није дало своје мишљење о томе.

У међувремену, европски повјереник за финансије Оли Рен одредио је рок за проналажење рјешења за излазак из дужничке кризе - десет дана или почињу још гори проблеми.

- Сада улазимо у критичан период од десет дана, у којем морамо да довршимо и закључимо наш одговор на постојећу кризу - истакао је Рен. Њемачки канцелар Aнгела Меркел позвала је европске лидере да донесу хитне одлуке за стабилизацију еврозоне како би била смирена тржишта.

- Мислим да се налазимо у тешкој ситуацији и потребна нам је политичка храброст да се још више ујединимо у еврозони. Због тога тражимо дјелимичне измјене уговора - изјавила је Меркелова.

Предсједник ЕЦБ-а Марио Драги у Европском парламенту рекао је да ће у условима повећаних ризика од слабљења економије еврозоне ЕЦБ осигурати да инфлација не буде нижа од циља, као ни да га не премаши.

Банке спасавају евро

Шест централних банака развијених западних земаља најавило је заједничку акцију помоћи глобалном финансијском систему, на шта су индекси на берзама широм свијета забиљежили знатан раст.

Помоћ се састоји у снижавању камате за хитне доларске зајмове за пола процента, што ће омогућити комерцијалним банкама да јефтиније и једноставније дођу до новца који им је потребан, а то за собом повлачи лакше задуживање за привреду и становништво.

Координисаној акцији Aмеричких федералних резерви, Европске централне банке и централних банака Велике Британије, Канаде, Јапана и Швајцарске придружила се и Народна банка Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана