Словенија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера

Aгенције
Словенија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и новоименовани амбасадор Словеније у БиХ Изток Грмек истакли су важну улогу Словеније као једног од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Српске и БиХ.

Радојичић и Грмек данас су у Бањалуци размијенили мишљења о актуелним политичким и економским питањима, наглашавајући да Словенија као чланица ЕУ увијек изражава посебно интересовање за развој политичких прилика на Балкану и процес прикључивања земаља југоисточне Европе ЕУ.

Радојичић се интересовао за ставове Словеније у најављеним разговорима институција ЕУ о новом приступу према БиХ, а Грмек је рекао да се очекује поновна расправа о стању у БиХ половином априла на састанку министара спољних послова ЕУ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Саговорници су изразили задовољство степеном комуникације на политичком нивоу и развојем економских односа, при чему је Радојичић нарочито изразио интерес за нове инвестиције на подручју Републике Српске и повећање извоза из Српске на тржиште Словеније и остатка ЕУ.

Обостран интерес за јачањем економске сарадње

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упознала је амбасадора Словеније у БиХ Изтока Грмека о активностима које су проведене с циљем растерећења привреде, те проведеним реформама, с нагласком на успостављање једношалтерског система регистрације привредних субјеката у Републици Српској.
Цвијановићева и Грмек данас су у Бањалуци разговарали и о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, с нагласком на процес европских интеграција у БиХ.

Досадашња сарадња је оцијењена успјешном и исказан је обострани интерес за унапређењем и јачањем економске сарадње на будућим заједничким пројектима.

Састанку је присуствовао и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу. /крај/см/сп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана