Словенци од ловца постају ловина

Глас Српске
Словенци од ловца постају ловина

ЗAГРЕБ - Политички отпори "Aгрокоровом" преузимању "Меркатора" у Словенији су се стишали у актуелном другом кругу прикупљања понуда за продају.

Челници највећих парламентарних странака заговарају продају најбољем понуђачу, преносе портали.

Страх од регионалних конкурената у процесима преузимања словеначких компанија присутан је однедавно, јер до прије неколико година компаније са простора бивше СФРЈ готово и нису покушавале да преузму неко од словеначких предузећа.
Свјетска криза је, међутим, разголитила и словеначки модел приватизације и менаџерског преузимања. При томе се показало и да су компаније међу најзадуженијим у Европској унији, па им се као једно од рјешења намеће улазак нових власника, који су способни да их докапитализацијом извуку из дугова и обезбиједе нови развој и раст.

Отворило је то врата и за улазак снажнијих компанија из регије у власништво барем дијела словеначких компанија, па и оних које су годинама биле перјанице словеначке привреде.

Лед је пробила Тедескијева "Aтлантик група" преузимањем "Дроге Колинске", а слиједио је највећи српски произвођач воћних сокова "Нектар" преузимањем "Фруктала".
Најкрупнији залогај загризао је Тодорићев "Aгрокор", јер "Меркатор" у Словенији нема само лидерски трговачки статус, него и улогу развојне локомотиве пољопривредно-прехрамбене индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана