Словеначки лист Дело на продају

Глас Српске
Словеначки лист Дело на продају

ЉУБЉAНA - Највећа словеначка новинска кућа "Дело" објавиће у уторак међународни тендер за продају сто одсто својих акција, саопштено је из овог листа, пренио је Танјуг.

"Дело" ће понуде за преузимање примати до краја јануара 2011. године, а продаја би требало да буде окончана у априлу, или најкасније до почетка љета, јавили су словеначки медији.

Предсједник компаније Јуриј Ђакомели рекао је да се не слаже са оцјенама да ће интересовање бити слабо.

- С обзиром на то да је "Дело" водећа фирма у новинском сектору Словеније, са значајним тржишним удјелом, не би требало да се деси сценарио који поједини предвиђају - да понуда за преузимање остане непримијећена - рекао је Ђакомели.

Власник "Дела", компанија "Пивоварна Лашко", још у октобру најавила је да ће продати ову новинску кућу, у оквиру стратешког плана да се повуче из медијског сектора и фокусира на главни бизнис - производњу и продају пића.

"Пивоварна Лашко" преузела је "Дело" почетком 2007. године.

Тада је вриједност ове новинске куће била процијењена на 90 милиона евра.

Прошле године словеначки медији објавили су да би нови власници "Дела" могли да буду њемачки издавач "ВAЦ" или компанија "ФAЗИТ" која издаје и конзервативни "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

"ФAЗИТ" је тада одбацио могућност да уђе на словеначко новинско тржиште.

Новинска кућа "Дело" издаје истоимени дневник и најпродаванији словеначки таблоид "Словенске новице", недјељник "Недело" и културни магазин "Погледи".

Губици

У 2009. години словеначка медијска кућа "Дело" остварила је нето губитак од 11,5 милиона евра, послије пада прихода од продаје за десет одсто, на 53,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана