Словеначки економски Титаник

РТС
Словеначки економски Титаник

Љубљана - Словеначки премијер Јанез Јанша у посљедње вријеме изнио је двије противрјечне оцјене упозоривши да је земља пред банкротом и да ће морати да тражи помоћ ЕУ, док сад тврди да његова влада може без европског новца.

Поставља се питање шта се дешава са некад узорном економијом.

У Љубљани је ових дана најтраженија личност министар финансија Јанез Шуштершич. Сви од њега траже одговор на питање може ли Словенија сама да попуни готово празну државну касу.

- Да влада ништа није урадила током љета, октобар би био критичан. Парламенту смо предложили закон о државном холдингу, који ће омогућити продају дијела државне имовине, односно дјелимичну приватизацију и Закон о ненаплативим потраживањима банака који би ријешио тај проблем. То су добри сигнали који ће омогућити да до новца дођемо на финансијском тржишту - истиче Шуштершич.

Како је Словенији растао јавни дуг са 22 одсто 2008. године на 52 одсто ове године, тако јој је смањиван кредитни рејтинг и могућност да се задужује, јер су камате на државне обвезнице неиздрживо порасле.

Држава би, како предлаже закон о "лошој банци", откупила око четири милијарде евра или половину ненаплативих кредита од банака и омогућила им да наставе пословање.

Када се баук банкрота надвио над Словенијом, неминовно је било питање на којој је то раскрсници узорна словеначка економија скренула са пута.

Aналитичари објашњавају да је Словенија још један примјер погубног уплива политике у економију.

Економиста Радо Пездир сматра да је Словенија скренула са пута прије више од десет година, пошто није приватизовала банкарски систем, преноси РТС.

Према његовим ријечима, то је проузроковало инцестуозну комбинацију, гдје државне банке политичким кредитима финансирају откуп државних предузећа.

Пословни људи кажу да је земља дуго самозадовољно живјела на старој слави такозване Швајцарске на Балкану.

- У добрим временима нисмо се спремали за лоша. Рекао сам да је Словенија као "Титаник". Неки су одлучили да оду у чамце за спасавање, а неки још плешу на крову и чекају да их неко други спасе - каже предсједник Удружења менаџера Словеније Дејан Турк.

Реформе

Једна од словеначких грешака је одуговлачење структурних реформи, кажу аналитичари.

Aко се потпуно не реформишу пензиони систем и тржиште рада, синдикалне вође које се противе реформама могу да почну да уче енглески, поручују из владе, јер ће онда преговарати са страним кредиторима о још строжим захтјевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана