Словеначке банке горе и од шпанских

Агенције
Словеначке банке горе и од шпанских

Љубљана - Шпанске банке су пред пропашћу због 8,7 одсто лоших кредита на чије враћање више не могу да рачунају, а словеначке банке су ту критичну границу одавно прешле и имају 12 одсто лоших кредита.

Поред тога је Нова Љубљанска банка (НЛБ), од које зависи бар трећина словеначке привреде, поново пред неопходном докапитализацијом, преноси Б92.

Власник НЛБ-а је још увијек словеначка држава, а од 1996. године ова банка већ је докапитализована са 1,3 милијарде евра.

Прошле године словеначка држава је већином сама докапитализовала НЛБ са још 250 милиона евра, а сада словеначки министар финансија Јанез Шуштерчич каже да би НЛБ морала да добије још бар 400-500 милиона евра, али би морала да добије и много више новца да би поново могла почети нормално да послује.

Тренутно је у току један од најдетаљнијих прегледа ове банке, а гувернер Банке Словеније Марко Крањец нада се да ће договор о докапитализацији НЛБ-а бити правовремено постигнут, чиме би ова банка побољшала своје бонитете и могла се надати да ће на међународним тржиштима поново моћи јефтиније да се задужује.

Остаје питање гдје ће словеначка држава наћи инвеститоре заинтересоване да уложе толики новац у НЛБ, посебно када словеначка држава још увијек не показује јасну намјеру да ову банку коначно прода.

С друге стране је питање да ли ће Словенија успјети поново да убиједи Европску комисију да јој дозволи поновну докапитализацију ове банке и то не третира као иначе у ЕУ забрањену помоћ државе државним предузећима, односно банкама.

Истовремено, гувернер Банке Словеније Мирко Крањец сматра да, ако би поново сама држава учествовала у докапитализацији НЛБ-а, то не би угрозило словеначки финансијски систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана