Словеначка Искра у Лакташима гради фабрику и запошљава 500 радника

Г.С.
Словеначка Искра у Лакташима гради фабрику и запошљава 500 радника

ЛАКТАШИ - Власник словеначке Искре Душан Шешок најавио је снажан инвестицијски циклус у 2023. години. Нове инвестиције и радна мјеста та компанија имаће и у БиХ.

Групација Искра за сада је власник двије велике производне компаније чији је очекивани укупни приход у 2022. години око 280 милиона евра па ће тако наставити са новим улагањима у 2023. години.

У БиХ се почело са улагањима у пројекат изградње нове фабрике у Лакташима на грађевинској парцели од 25.000 м2, у склопу које ће бити изграђена и нова хала величине 15.000 м2.

Планирано је и запошљавање 500 радника, док у једном погону Искре у БиХ већ ради 100 особа.

Реализацијом пројекта број запосленика у групацји Искре порасти ће за 30 одсто.

Како преноси Pоslovni.hr Искра на тај начин јача властити положај у регији и у свјетлу очекиване интеграције БиХ у Европску унију.

Шешок је истакао да Искра улаже на локацији која је у власништву групације у Лакташима те најављује да се 2024. године планира и њено отвартање и почетак рада.

Инвестиција у Лакташима процјењена је на 15 милиона евра, а словеначка групација ће проширити производне активности у свом електро бизинису, са циљем оптимизирације трошкова пословања.

Долазак у БиХ оправдан је и ако се у обзир узму цијена електричне енергије, нижи трошкови рада као и чињеница да је стопа опорезивања нижа у односу на словенију која има највеће опорезивања рада у Европској унији.

Тако порез на добит у Републици Српској износи 10 одсто, док је Словенији 19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана