Слободан Пухалац: Енергетика шанса за суверенитет Српске над природним ресурсима

Марина Чигоја
Слободан Пухалац: Енергетика шанса за суверенитет Српске над природним ресурсима

Енергетика је шанса Републике Српске да задржи суверенитет над својим природним ресурсима, што неће кочити развој осталих дијелова БиХ. Електроенергетски сектор мора да се развија и да осигура поуздано и квалитетно снабдијевање потрошача електричном енергијом, повећање извоза уз смањење губитака и оперативних трошкова.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац.

- Већ четврт вијека није започета градња неког значајнијег енергетског објекта на овим просторима. Инвестирањем у енергетске пројекте који ће имати добре економске ефекте, стварамо могућност за домаћа предузећа и домаћу радну снагу која ће бити ангажована у процесу изградње, али и да у току експлоатације, буде отворен значајан број нових радних мјеста - казао је Пухалац.

* ГЛAС: Са министром енергетике Србије недавно сте у Београду потписали споразум о коришћењу хидропотенцијала ријеке Дрине. Када би се могли очекивати конкретнији потези у вези са овим споразумом?

ПУХAЛAЦ: Споразумом се предвиђа истраживање и израда студија оправданости, као предуслова за улагања. Потписаним Споразумом између РС и Србије показан је интерес  за сарадњу у области енергетике и отворен пут да се та сарадња опредмети. Ријека Дрина је прави "драгуљ" у енергетском смислу за Републику Српску, али и за Србију, која је заинтересована за коришћење њених потенцијала. Ради праћења реализације овог споразума у наредних мјесец дана биће формиран Одбор за координацију, који ће чинити по три представника из Србије и РС. Код реализације енергетских пројеката, битно је напоменути да се ови објекти не могу изградити преко ноћи.

* ГЛAС: Какву корист и какав значај РС може да очекује од изградње нових хидроелектрана?

ПУХAЛAЦ: Енергетика је шанса Републике Српске, али и прилика да задржи суверенитет над својим природним ресурсима, што неће кочити развој осталих дијелова БиХ. Електроенергетски сектор мора да се развија и да осигура поуздано и квалитетно снабдијевање потрошача електричном енергијом, повећање извоза уз смањење губитака и оперативних трошкова. Већ четврт вијека није започета градња неког значајнијег енергетског објекта на овим просторима, што је неминовност. Инвестирањем у оне енергетске пројекте који ће имати добре економске ефекте, стварамо могућност за домаћа предузећа и домаћу радну снагу која ће бити ангажована у процесу изградње, али и да у току експлоатације, буде отворен значајан број нових радних мјеста.

* ГЛAС: У Београду сте потписали и заједничку изјаву са министрима енергетике Србије и Италије. Шта је конкретно предвиђено том изјавом?

ПУХAЛAЦ: Влада Италије, Србије и РС овом изјавом опредијелиле су се да успоставе сарадњу са циљем заједничког развоја хидропотенцијала средње Дрине, а све у циљу шире регионалне сарадње. Предуслов за ово јесте усвајање неопходних правних аката, и то најкасније до 31. децембра 2010. године. Реализацију прве фазе, која се односи на истраживање и израду студије економске оправданости, финансираће предузеће "Електропривреда Србије" и "Електропривреда РС", те предузеће "Seci Energia S.p.A" из Италије. Aко Студија покаже оправданост изградњу хидроенергетских објеката, кренућемо у реализацију пројекта.

* ГЛAС: Да ли сте са италијанским министром енергетике разговарали о још неким пројектима у РС? Јесу ли Италијани заинтересовани за улагање у Републику Српску?

ПУХAЛAЦ: Отворени смо за улагања и спремни да подржимо инвеститоре у складу са законским оквиром. Италија је значајан спољнотрговински партнер Српске. Већи дио производње предузећа из области текстила, коже и обуће намијењен је за италијанско тржиште. Наша предузећа, која су раније сарађивала са крагујевачком "Заставом", упутила су своје референце према "Фијату". Простора за унапређење сарадње свако има, нарочито онда када постоји спремност и заједнички интерес.
* ГЛAС: Колики је значај доласка италијанског капитала на Балкан, па и у РС?

ПУХAЛAЦ: У посљедње вријеме Италија је створила добру основу за напредовање на Балкану. Своје намјере је фокусирала на енергетски сектор, производњу и пренос електричне енергије, и већ је потписано низ споразума са владама, трасирајући пут свом капиталу. Још већи значај има то што иза инвеститора стоји јасна подршка Владе Италије.

* ГЛAС: Колики је значај придобијања нових страних партнера сада када су неки од великих инвеститора, попут ЧЕЗ-а, одлучили да се повуку са ових простора?

ПУХAЛAЦ: Значај је велики, поготово онда када се већина инвеститора окреће улагањима у властитим земљама. На нама је да потписани Споразум са Србијом и Заједничку изјаву са Италијом и Србијом искористимо на најбољи начин у оквирима које закони Републике Српске дају. Изражено интересовање више страних инвеститора потврда је наших објективних потенцијала, упркос неуспјешном аранжману са ЧЕЗ-ом.

* ГЛAС: Делегација Владе РС недавно је у Берлину са њемачким енергетским гигантом "RWE" разговарала о сарадњи. О чему се конкретно ради?

ПУХAЛAЦ: Значај и величина партнера, као и процедура избора стратешког партнера обавезују нас при давању било каквих изјава. Разговарали смо о интересима и могућој сарадњи. Желимо да озбиљним и сигурним партнерима отворимо врата за улагање уз максималну заштиту интереса Републике Српске и свих њених становника. Партнери какав је "RWE" су добродошли и сигурно су фаворит за стратешког партнера на два велика хидросистема.  

"Јужни ток"

* ГЛAС: Докле се стигло са оснивањем заједничког предузећа РС и српског "Србијагаса" и има ли нових информација када је у питању "довођења" "Јужног тока" у Српску?

ПУХAЛAЦ: У току су завршна усаглашавања елемената уговора о оснивању заједничког предузећа. Развој гасне инфраструктуре и увођење новог енергента у РС представљају битан сегмент будућих енергетских планова. Доношењем Закона о гасу, додјелом концесије за магистрални гасовод "Сава" и увођењем "Србијагаса", као и дефинисањем прикључка крака на "Јужни ток", Република Српска је створила претпоставке за интензиван и брз развој гасне инфраструктуре. Прикључење на "Јужни ток" и изградња гасовода "Сава" је јединствена шанса да Република Српска постане земља са јединственим транспортним системом са јасним интерконекцијама.

ТЕ Станари

* ГЛAС: Који су још електроенергетски пројекти планирани за ову годину?

ПУХAЛAЦ: Када је ријеч о новим објектима, онда су то хидроелектране на ријеци Босни и Бистрици, као и припремни радови за ХЕ Улог, односно ТЕ Станари, гдје су припремни радови завршени, а почетак изградње можемо очекивати крајем ове или почетком наредне године. Данас ће у Бањој Луци бити потписан уговор између ЕФТ-а и кинеске компаније DEC Group о испоруци опреме и изградњи ТЕ Станари по принципу "кључ у руке". Пуштање у рад електране предвиђено је до 2014. године. Aко говоримо о улагањима у постојеће капацитете, најзначајнији је ремонт ТЕ Угљевик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана