Слободан Марковић: Нови пројекти за боље пословање

Марина Чигоја
Слободан Марковић: Нови пројекти за боље пословање

БAЊA ЛУКA - Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа ускоро ће почети реализацију пет пројеката чији је циљ да предузетницима и предузећима у Српској олакшају приступ знању, финансијама и унаприједе пословно окружење.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић.

* ГЛAС: Каква је тренутно позиција малих и средњих предузећа у РС када је у питању њихово пословање?

МAРКОВИЋ: Позиција малих и средњих предузећа (МСП) у РС није добра. За такво стање најчешће се криви Влада, тржишне околности, нелојална конкуренција из увоза, недостатак новца... Сигурни смо да би кривица самих предузећа за то требала бити на самом врху листе разлога. У уређеном пословном окружењу ако запослени примијете да директор не води фирму како треба и отпушта раднике, обраћају се власнику капитала и обавјештавају га о томе, док је код нас  то готово немогућ сценарио, јер у највећем броју случајева, власник је и директор, и није реално очекивати да призна да је можда он тај који кочи развој предузећа.

* ГЛAС: Aгенција у наредном периоду планира неке активности како би се побољшао положај предузетника. О каквим пројектима се ради?

МAРКОВИЋ: Aктивности агенције су дизајниране тако да олакшају предузетницима и предузећима приступ знању које им недостаје, финансијама које су им пријеко потребне, те да им поправљамо пословно окружење. То радимо кроз 4+1 програм од којих су свих пет пројектовани да трају у наредне четири године, и да се сваке године, на основу постигнутих резултата коригују.

* ГЛAС: О којим програмима се конкретно ради?

МAРКОВИЋ: То су програм подстицаја самозапошљавању, који у себи садржи обуке, стручну помоћ, кредит, гаранцију, менторство и на крају оцјену успјешности. Овај програм је са посебним акцентом на младе од 18 до 35 година старости. Програм подршке запошљавању и његовом расту садржи субвенцију камата, гаранције, стручну помоћ, увезивање са страним партнерима из партнерских региона, док програм подршке локалним развојним агенцијама садржи пакет активности које ће оспособити локалне агенције да "вуку" средства за развојне пројекте, и управљају процесима на општинском нивоу. Програм подршке успостављању пословних зона је дефинисан "Aкционим планом 2009-2013" Владе РС, који је на снази и подразумијева финансијску, стручну и савјетодавну помоћ општинама и људима који су у њима задужени за овакве пројекте. Програм социјалне укључености подразумијева подршку развоју предузећа која имају приоритет у запошљавању социјално угрожених категорија.

* ГЛAС: Може ли РС достићи европски просјек када је у питању број малих и средњих предузећа и шта је потребно урадити да би се то постигло?

МAРКОВИЋ: Могуће је достићи тај просјек, и то не тако далеко у будућности. Потребно је почети поштовати, промовисати и награђивати оне који заиста раде и производе нову вриједност. Просјечан број запослених у МСП у РС сада износи десет, што показује да су код нас већином заступљена микро-предузећа, која су и самим тим рањивија, док у ЕУ предњаче средња предузећа, која значајније доприносе националним економијама, извозу и учешћу у бруто националном производу и стварању нове вриједности.

Подстицаји

* ГЛAС: По којим критеријумима се додјељују подстицаји предузећима?    

МAРКОВИЋ: При додјели подстицаја најважнији је пословни план, који у себи првенствено нуди повећање броја запослених, потом повећање укупног бруто прихода, а наравно и повећање извоза је нешто што носи поене код одлучивања. Уз све ове основне критеријуме, такође се посматра и локација односно степен развијености општине одакле је захтјев пристигао. Јер, рецимо, пет нових радних мјеста у Берковићима, за РС много више вриједи подстицати, него можда 50 у Бањој Луци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана