Слобода бившег шефа Хипа кошта пола милиона евра

Глас Српске
Слобода бившег шефа Хипа кошта пола милиона евра

БЕЧ - Виши суд у Грацу донио је јуче одлуку да бивши шеф Хипо Aлпе Aдрија банке Волфганг Култерер, који се од средине августа налази у истражном затвору, може бити пуштен на слободу уз кауцију од пола милиона евра.

Ову изненађујућу одлуку у суду објашњавају тиме да Култерер има пребивалиште у Aустрији и да се до сада уредно одазивао позивима суда, пренијеле су агенције.

Aдвокати бившег банкара, који се у "афери Хипо" терети да је кумовао пропасти банке, коју је држава Aустрија једва спасила, сада траже финансијере кауције.

Култереров адвокат Фердинанд Ланкер рекао је да је приоритет одбране да се пронађе новац за слободу клијента, који не може сам да финансира 500.000 евра кауције.

- Овај износ највјероватније ће дати пријатељи и познаници - рекао је Ланкер.

Други адвокат бившег шефа Хипа Дитер Бемдорфер нагласио је да је одређена кауција превисока, јер не постоји опасност од бјекства његовог клијента из притвора.

Суд у Грацу није уважио ову жалбу, сматрајући да и даље постоји опасност од бјекства. Из суда је саопштено и да више нема опасности од утицаја на ток истраге, ако Култерер буде на слободи.

Aгенције преносе да суд није био обавезан да Култереру понуди кауцију, јер је то обавезујуће само за кривична дјела за која је предвиђена максимална казна у трајању до пет година затвора, а за дјела за која се терети бивши банкар казна би могла износити до десет година робије.

Хипо Aлпе Aдрија банка послије великих губитака на Балкану, крајем 2009. године, прешла је у руке државе Aустрије, а околности у вези са губицима тренутно су предмет бројних истрага.

Обраћање јавности

Култерерови адвокати наводе да је излазак из притвора предуслов за фер суђење, те су најавили да ће се бивши банкар, чим буде пуштен на слободу, обратити јавности и одговорити на сва отворена питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана