Шљивар: Угрожена ликвидност два осигурања

Марина Чигоја
Шљивар: Угрожена ликвидност два осигурања

Бањалука - Због неадекватног управљања трошковима угрожена је ликвидност два осигуравајућа друштва у РС због чега им је Агенција за осигурање РС ограничила одређене трансакције и трошкове.

Директор Агенције за осигурање РС Божана Шљивар каже да је стање на тржишту осигурања Српске слично као и у прошлој години и да нема значајнијих проблема од оних који су идентификовани и у претходном периоду. Истакла је да су поједина друштва под појачаним надзором Агенције, који је започет још прошле године.

- Ради се о два друштва која имају проблем са недаекватним управљањем трошковима и то се прелива и на покриће техничких резерви и угрожава ликвидност. Агенција је наложила мјере којим се ограничавају одређене трансакције и трошкови како би се њихово пословање довело у законске оквире - рекла је Шљиварева.

Она је истакла да стање није алармантно и да очекује да ће предузете мјере уродити плодом.

- Ствари су још под контролом и вјерујем да ће мјере које смо предузели дати ефекат у овој години - нагласила је Шљиварева.

Осигуравајућа друштва у Српској, према подацима Агенције, повећала су у овој години премију која је на крају првог квартала износила 36,67 милиона марака, што је за шест милиона марака више у односу на исти период 2013. године. Премија у неживотним осигурањима у првом тромјесечју ове године износила је 33,63 милиона, а у животним 3,03 милиона КМ. Најзаступљеније је и даље обавезно осигурање од аутоодговорности гдје је премија у првом кварталу износила 20,8 милиона марака. Шљиварева је истакла да нема значајнијих осцилација у премији.

Одштета

У првом кварталу ове године дошло је до повећања износа исплаћене одштете за око три милиона марака. Према подацима Агенције, у првом кварталу укупно је исплаћено 12,16 милиона, док је у истом прошлогодишњем периоду исплаћено 9,39 милиона КМ. У животним осигурањима у овој години исплаћено је 922.001, а у неживотним 11,24 милиона КМ.

Шљиварева је рекла да се одштете у великој мјери уредно исплаћују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана