Сљедеће године почињу бушења у РС

Глас Српске
Сљедеће године почињу бушења у РС

БЕОГРAД - Нафтна индустрија Србије (НИС), која је у већинском руском власништву, током јесени би требало да заврши прву фазу истраживања сирове нафте и гаса у Републици Српској, а сљедеће године требало би да почне бушење.

Изјавио је то јуче у Београду генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, пренијеле су агенције.

- Завршићемо прву фазу током ове јесени, а сљедеће године почињемо бушење у РС. Aли то није све, јер смо разрадили концепцију развоја наше бензинске мреже у РС и већ смо купили прву бензинску станцу. Наш циљ је да имамо 20 до 25 бензинских станица у Српској - рекао је Кравченко на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће се Српској понудити и додатне количине нафтних деривата европског квалитета.

Влада РС недавно је додијелила концесију "Јадран-Нафтагасу", заједничком предузећу НИС-а и "Њефтегазинкора" у РС за истраживање и експлоатацију сирове нафте и гаса на тој територији. Руске фирме "Газпромњефт" и "Зарубежњефт" ће, посредством својих компанија, у Србији и РС истраживати и експлоатисати сирову нафту. Aранжман је направљен на основу истраживања која су рађена прије 20 до 30 година, а која су тада показала да постоје одређене количине сирове нафте на овим просторима. Представници НИС-а, чији је већински власник "Газпромњефт", кћерка руског "Газпрома и "Њефтегазинкор" ("Зарубежњефт"), која је већински власник Рафинерије нафте у Броду, у Бањалуци су прошле године, потписивањем меморандума, озваничили оснивање заједничког предузећа за истраживање и експлоатацију сирове нафте и природног гаса у РС.

Према прелиминарним процјенама геолошких резерви, на територији РС има око 50 милиона тона "црног злата" које се може експлоатисати. Вриједност цијелог пројекта је од 130 до 150 милиона долара, а раније је најављивано да би прва производња кренула од 2014. године.

Добит

Кравченко је јуче изразио очекивање да ће НИС у овој години остварити већу добит од прошлогодишње, која је износила 16,5 милијарди динара (око 330 милиона марака).

Кравченко је навео низ побољшања у финансијским и производним резултатима  НИС-а у 2010. години у односу на 2009, истакавши да је прошлогодишња добит од 16,5 милијарди динара петоструко виша у поређењу са резултатима из 2009. године, и да је НИС у прошлој години реализовао инвестиције вриједне око 17 милијарди динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана