Слим и даље најбогатији на свијету

Агенције
Слим и даље најбогатији на свијету

Њујорк - На овогодишњој листи најбогатијих људи свијета америчког магазина "Форбс" рангирано је рекордних 1.426 милијардера, чија нето имовина у просјеку вриједи 3,8 милијарди долара.

Најновија "Форбсова" листа милијардера, 27. по реду, највећа је у историји, а такође је забиљежен највећи раст броја људи који су се први пут нашли на њој у једној години, преносе агенције.

Мексиканац Карлос Слим је, упркос паду акција његове телекомуникационе групације "Америка Мовил", остао на челу листе најбогатијих, са 73 милијарде долара.

На другој позицији је и даље суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, са нето вриједношћу од 67 милијарди долара.

Шпанац Амансио Ортега, суоснивач модне групе "Индитекс", "прескочио" је Ворена Бафета и Бернара Арноа и заузео треће мјесто на листи најбогатијих људи на свијету у 2013, уз просјечну нето вриједност од 57 милиона долара.
Богатство Ортеге увећано је за 19,5 милијарди долара, што је највећа добит међу милијардерима, у односу на прошлогодишњи извјештај "Форбса".

Шпанац је тако напредовао за два мјеста на листи, збацивши Бафета, предсједника и извршног директора конгломерата "Беркшир Хатавеј", "тешког" 53,5 милијарди долара, са једне од прве три позиције на "Форбсовој" листи први пут од 2000.

Арно, извршни директор француског модног гиганта ЛВМХ, власник марки "Луј Витон" и "Кристијан Диор", пао је на десето мјесто на листи, са богатством од 29 милијарди долара.

Лари Елисон, лидер компаније "Оракл", чије се богатство процјењује на 43 милијарде долара, заузима пето мјесто на "Форбсовој" листи богаташа.

Укупна вриједност милијардера на "Форбсовој" листи порасла је на 5,4 са 4,6 билиона долара, колико је износила прошле године. Највише милијардера долази из САД, њих 442, затим 386 из Азије и са Пацифика, од чега 122 из Кине. У Европи има 366 милијардера, укључујући 110 из Русије. Јужна и Сјеверна Америка, не рачунајући САД, имају 129 милијардера, а Блиски исток и Африка 103.

Најбогатија жена на свијету, власник француског козметичког царства "Лореал" Лилијан Бетанкур, рангирана је као девета на листи, са богатством од 20 милијарди долара.
Најбогатији човјек у Азији, Ли Ка-шинг, челник конгломерата из Хонгконга "Хачинсон Вампоа", осми је на листи са 31 милијардом долара. Градоначелник Њујорка и оснивач агенције "Блумберг", Мајкл Блумберг, попео се на 13. са 20. позиције, уз богатство од 27 милијарди долара.

Најмлађи милијардер је 28-годишњи Дастин Московиц, бивши "цимер" оснивача ЋФејсбукаЋ Марка Закерберга, чијих је 3,8 милијарди долара било довољно за 353. позицију.
Најстарији на листи је 97-годишњи Дејвид Рокфелер, који заузима 527. мјесто са 2,7 милијарди долара.

Највећи губитник

Бразилац Еике Батиста, магнат из сектора рударства и енергетике, чија је нето вриједност пала за 19,4 милијарде долара, највећи је губитник на овогодишњој листи, будући да је пао са седме на стоту позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана