Слим, Гејтс и Ортега владају свијетом

Capital
Слим, Гејтс и Ортега владају свијетом

Карлос Слим, Бил Гејтс и Амансијо Ортега нашли су се на самом врху овогодишње Блумбергове листе најбогатијих људи.

Истовремено је највише посрнуо у посљедњих годину дана – Марк Закерберг, оснивач Фејсбука, који не биљежи сјајне резултате на берзама.

Блумбергова листа најбогатијих људи на свијету за децембарско издање магазина открива имена милијардера који вуку конце глобалне економије.

Листа показује да је на врху почасни предсједник компаније Америка мовил Карлос Слим, са богатством које се процијењује на 77,5 милијарди, а да посрће извршни директор Фејсбука, Марк Закерберг, који вриједи 6,8 милијарди и довољно је богат да уђе у првих 200, као што је то један од оснивача САС Института, Џон Сал са 5,8 милијарди.

Бил Гејтс и Ворен Бафет, обојица међу првих пет, позната су имена. Ипак, нико није нагомилао милијарде брже од релативно непознатог Амансија Ортеге, који се налази на трећем мјесту.

Оснивач компаније Индитекс, највеће свјетске компаније која се бави малопродајом одјеће, која је позната и по више од 1.600 Зара радњи, зарадио је више од 18 милијарди од почетка године до 5. октобра - или 66 милиона дневно.

То је овом шпанском тајкуну било више него довољно да претекне Бафета, који је сада на 4. мјесту, са 48,4 милијарде долара.

Девет од 25 најбогатијих људи на свијету су заправо магнати малопродаје. Међу њима су оснивач Икее Ингваер Кампрад, четири члана Волтон породице која контролише Волмарт и Стефан Персон, највећи акционар шведског одевног гиганта Х&М.

Блумбергова листа разоткрила је и више од 30 прикривених милијардера ове године, међу којима су и жене.

Дирсе Наваро де Камарго из Бразила је насљедила индустријски конгломерат „Камарго Кореа" од покојног мужа. Илејн Тетемер Маршал контролише 15 процената Кох индустриз.

Са богатством од по 12 милијарди долара обије ове жене су далеко иза Ђине Рајнхарт, најбогатије жене у азијскопацифичком региону. Она се са дјецом свађа око породичног царства минерала које вриједи 19,1 милијарду долара.

Блумберг открива и да је набогатији Кинез Зонг Куингхоу, чије је богатство 5. октобра износило 20,1 милијарду долара. Некада сиромашни продавац минералне воде данас управља Хангжоу Вахаха групом, односно империјом безалкохолних напитака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана