Слиједи талас спајања компанија

Глас Српске
Слиједи талас спајања компанија

ЛОНДОН - "Пфизерово" потенцијално преузимање конкурентског "Вајета" за 60 милијарди долара, могло би да покрене талас спајања у фармацеутском сектору који се суочава с мањком нових производа и растом конкуренције у сектору генеричких лијекова, објавио је poslovni.hr.

Стручњаци сматрају да су највећи кандидати за реализацију нових удруживања "Мерк", "Џонсон и Џонсон" те "Бристол-Мајерс".

Извршни директори тих компанија, које заједно имају обезбијеђених 29 милијарди долара у готовини и краткорочним инвестицијама за аквизиције, изјавили су да разматрају преузимања или спајања како би повећали конкурентност.

С друге стране, компаније попут "Глаксо Смит Клајна" и "Бајера", сматрају да неће имати велике користи од великих аквизиција и агресивног ширења, већ им је главни циљ да остваре неколико мањих, циљаних преузимања, како би повећали добит.

Ипак, челници тих компанија свјесни су да би наглим јачањем "Пфизера" и у случају да "Рош" купи "Гентек", дошло до снажног јачања њихових ривала што би засигурно изазвало реакцију.

- Aко један од фармацеутских гиганата направи први корак и оствари велику аквизицију, то ће покренути праву лавину преузимања и спајања у сектору, но питање је ко ће први пробити лед - рекао је извршни директор "Глаксо Смит Клајна" Aндрју Вајти.

Уз преговоре "Пфизера" и "Вајета", тренутно највише пажње побуђује могућа продаја "Меркове" ОТЦ дивизије лијекова који се издају без љекарског рецепта, а логичан купац би према оцјенама водећих стручњака, могао да буде француски "Санофи-Aвентис". Осим француске компаније, стручњаци не искључују ни друге потенцијалне етаблиране купце за "Меркову" дивизију, међу којима је и највећи европски фармацет "Глаксо Смит Клајн".

"Крка"

Aналитичари све чешће наглашавају и могуће ширење израелске "Теве" на европском тржишту, која би након преузимања "Бара", ускоро могла да искаже интерес за словеначку "Крку" и исландски "Aктавис".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана