Слиједи нови талас штрајкова

Глас Српске
Слиједи нови талас штрајкова

AТИНA - Највећи синдикати у Грчкој припремају нови, највећи талас штрајкова у овој години као одговор на нови програм штедње који је усвојила влада.

Двије највеће синдикалне конфедерације које окупљају запослене у јавном и приватном сектору, одлучили су да 15. јуна одрже 24-часовни штрајк, јавиле су агенције.

Два водећа синдиката, који имају око два милиона чланова на заједничком састанку, договорили су се да протестују и 21. јула у оквиру европског дана синдиката. Водећи синдикати су најавили да ће одржати протесте и током усвајања владиног програма штедње које се очекује крајем мјесеца.

Влада је, под притиском ММФ-а и европских финансијских институција, предложила оштре мјере штедње како би испунила предуслове за добијање нових кредита за економски опоравак земље која се нашла на ивици банкрота.

Предвиђено је даље смањење плата и пензија, повећање пореза и приватизација водећих јавних предузећа.

У влади апелују на синдикате и опозицију да прихвате нове мјере штедње пошто је то једини пут за излаз из дужничке кризе каква се не памти у новијој историји Грчке.

Грчка је прошле године избјегла банкрот, добивши зајам од 110 милијарди евра од својих партнера у зони евра и Међународног монетарног фонда, у замјену за спровођење оштрих мјера штедње и економских реформи.

Грчка мора да усвоји нове мјере прије него што из тог зајма добије сљедећу, пету траншу од 12 милијарди евра, за коју се очекује да буде одобрена почетком јула.

Притисак на евро

На свјетским валутним тржиштима почетком прошле седмице курс евра према долару досегао је највиши ниво за мјесец, али је крајем седмице оштро пао због несугласица у Европској унији у вези са рјешавањем грчке дужничке кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана