Слиједи нови талас поскупљења

Марина Чигоја
Слиједи нови талас поскупљења

БAЊAЛУКA - Најновије поскупљење горива у Српској највјероватније ће да за собом повуче талас поскупљења животних намирница, а због енормних цијена енергената неизвјесна је и прољећна сјетва.

Привредници истичу да ће цијене горива додатно погоршати провредни амбијент, а поједини превозници већ су најавили поскупљење цијена карата.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је “Гласу Српске” да ће се поскупљење нафте негативно одразити на привреду јер ће повећати трошкове пословања привредних субјеката.

- Очекујемо да што прије дође до стабилизације цијена, јер је ово, поред свих проблема са којима се привредници суочавају, додатно велико оптерећење - нагласио је Благојевић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да ће због поскупљења горива неминовно доћи и до корекције цијена одређене робе.

- Роба која се мора дневно испоручивати, као што су животне намирнице, сигурно ће, због повећања цијене транспорта, у одређеној мјери поскупјети. Aли, с друге стране потражња је у паду па би свако повећање цијена могло да има и контраефекат, због чега се продавци можда неће ни одлучивати за поскупљења - нагласио је Павловић.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да су цијене у РС у посљедњем периоду биле релативно стабилне.

- За сада нема основа за повећање цијена животних намирница, али могу се очекивати повећани издаци у пољопривреди, што би сигурно утицало на цијену рода. Вјерујемо да ће Влада РС наставити да субвенционише цијену горива за пољопривреду како до тога не би дошло. Aли, можемо очекивати да дође до поскупљења превоза који знатно учествује у трошковима четворочлане породице - нагласио је Петровић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац истакао је да скупо гориво постаје огроман проблем за пољопривредну производњу.

- Једина земља у Европи у којој нема “плавог дизела” и у којој није ограничена цијена горива за пољопривреду је БиХ. Посебан проблем код нас представља то што се цијене горива дижу чим мало скочи цијена нафте на свјетском тржишту, али се не снижавају када цијена нафте пада - нагласио је Усорац.

Додао је да ратари немају довољно новца да са таквом цијеном горива сију.

На бензинским пумпама у РС литар горива од јуче је скупљи од пет до десет фенинга, а нове цијене су највише у посљедњих 15 година. Евродизел сад кошта од 2,45 до 2,5 марака, а бензин од 2,40 до 2,45 КМ.

Брашно

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да ће с обзиром на то да је дошло до поскупљења пшенице и горива, у наредних петнаестак дана доћи до поскупљења брашна за шест фенинга. Тако ће килограм брашна коштати 64 фенинга без ПДВ-а.

- Скок цијена нафте не утиче у толикој мјери на наше цијене. Поскупљење брашна изазвано је, прије свега, скоком цијена пшенице, али свакако да када цијена нафте скочи то за собом вуче и цијене других производа - нагласио је Кос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана