Слиједе социјалне посљедице кризе

Глас Српске
Слиједе социјалне посљедице кризе

ЛОНДОН - Европска банка за обнову и развој (EBRD) упозорила је на прекомјерни оптимизам у вези са оживљавањем свјетске економије, пренио је Танјуг.

Предсједник EBRD-а Томас Миров сматра да се треба чувати прекомјерног оптимизма и упозорава да ће социјалне посљедице привредне кризе доћи са закашњењем и да ће, без сваке сумње, бити сурове, објавиле су свјетске агенције.

Он је додао да би привредно оживљавање могли да наруше проблеми са плаћањем дугова, упозоравајући да ће земље средње и источне Европе ове године забиљежити рецесију и да ће готово све привреде тог региона пасти од четири до чак 15 процената, објавила је агенција Блумберг.

EBRD рекордно инвестира у источноевропске банке и фирме како би помогао да се ублажи највеће пропадање привреде тога региона од пада комунизма прије двије деценије, указују агенције,

Социјалне посљедице ове кризе доћи ће са временским закашњењем, али ће без сумње бити тешке, сматра Миров.

У европским економијама које се развијају, мора доћи до реструктурализације потрошачких кредита, као и кредита фирми, како би банкротства фирми, неплаћене позајмице и пораст незапослености остали под контролом, сматра EBRD.

Та финансијска институција сматра да неплаћени кредити у средњој и источној Европи представљају ризик који "угрожава финансијску стабилност".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана