Слиједе мање рате кредита у францима

Марина Чигоја
Слиједе мање рате кредита у францима

БAЊAЛУКA - Вриједност швајцарског франка наставила је да пада, а средњи курс јуче је износио 1,72 КМ. Ово је добра вијест за дужнике који су узимали кредите у овој валути, јер ће почети да им се смањују рате, које су у протеклом периоду, усљед раста "швајцарца", скоро удвостручене.

Франак је јуче ослабио према евру за 3,3 одсто. На девизним тржиштима курс евра износи 1,1440 франака, што је највиша вриједност у посљедње двије седмице.

Вриједност швајцарске валуте ослабила је и према долару чији је курс порастао за 2,7 одсто, на 0,7988 франака.

Раст франка у протеклом периоду задао је главобоље људима који су узимали кредите у овој валути, јер су им се рате скоро удвостручиле.

Многи корисници кредита у овој валути, данас, послије двије године отплате, дугују банкама више него што су подигли.

У Удружењу банака БиХ кажу да је до раста рата дошло због поремећаја на тржишту и да је сада логично да оне, усљед стабилизације, буду ниже.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се послије пада франка ситуација враћа у нормалу и да је реално очекивати да и рате кредита буду ниже.

- Проблем кредита који имају ту валутну клаузулу је толико озбиљан да ће банке сигурно искористити свако смањење вриједности франка да снизе рате и то је најмање што могу да ураде - истакао је Павловић и нагласио да је сада питање колико често по уговору банке обављају корекције на ниже.

Према подацима Централне банке БиХ, у посљедњој години франак је у односу на конвертибилну марку ојачао 32,9 одсто или за 46 фенинга, а у поређењу са курсом на крају 2010. године за 19,4 одсто или 30 фенинга.

Према подацима агенција за банкарство РС и ФБиХ, правна и физичка лица у БиХ су подигла укупно 672,7 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима, од чега у Српској 268,7 милиона КМ, а у ФБиХ 404 милиона КМ.

Посљедњих седмица Швајцарска централна банка интервенисала је на валутним тржиштима продајући франке, а смањила је и кључне каматне стопе на готово нулу како би изазвала слабљење своје валуте, чија је вриједност јачала јер су улагачи у страху од ширења дужничке кризе у еврозони и нове рецесије тражили сигурна уточишта за свој капитал.
У посљедња два дана прошле седмице цијена евра скочила је чак седам одсто према франку, послије пријетње Централне банке да би привремено могла везати курс франка за евро и тако зауставити раст вриједности "швајцарца".
Пад швајцарске валуте посљедица је и стабилизације цијена акција на свјетским берзама, које су посљедњих дана оштро падале због смањења кредитног рејтинга СAД, дужничке кризе у еврозони и страховања улагача од избијања нове рецесије у америчкој привреди.

Шошкић

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је јуче да постоје различите могућности за олакшавање терета грађанима који су узели кредите у швајцарским францима, које се, прије свега односе на редизајнирање плана отплате тих зајмова.

Он је истакао да би рјешење које иде у правцу да држава треба да интервенише требало опрезно анализирати, с обзиром на то да држава нема новца за такву субвенцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана