Славко Шћепановић:За Рафинерију 103 милиона евра

Марина Чигоја
Славко Шћепановић:За Рафинерију 103 милиона евра

У унапређење производње у Рафинерији нафте у Броду у овој години биће уложена 103 милиона евра, а према нашем петогодишњем плану, само у Рафинерију до 2014. године биће уложено 675 милиона евра.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић.

- Овим петогодишњим планом, осим улагања у бродску Рафинерију, предвиђена је и реконструкција готово свих бензинских пумпи "Петрола", као и изградња одређеног броја нових - казао је Шћепановић.

* ГЛAС: Руски партнери најавили су вишемилионска улагања у Рафинерију нафте Брод. За шта ће те инвестиције у овој години бити искоришћене?

ШЋЕПAНОВИЋ: У унапређење производње у Рафинерији нафте у Броду у овој години биће уложена 103 милиона евра, а према нашем петогодишњем плану, само у Рафинерију биће уложено 675 милиона евра. Тај инвестициони циклус завршава се 2014. године, до када планирамо да постигнемо пуни капацитет прераде нафте који ће износити између три и 4,2 милиона тона на годишњем нивоу. У том моменту сви деривати испуњаваће стандарде, како по питању квалитета горива тако и заштите околине. 

* ГЛAС: Осим у Рафинерију Брод, планирана су и значајна улагања у Рафинерију уља Модрича, као и у реконструкцију бензинских пумпи "Петрола". О којим износима се конкретно ради?

ШЋЕПAНОВИЋ: "Оптима група" планира улагања у развој дистрибутивне мреже и логистике "Петрола". Петогодишњим планом предвиђена је реконструкција скоро свих бензинских пумпи "Петрола", као и изградња одређеног броја нових. Планирано је и ширење мреже, не само у Српској него и у ФБиХ, али и земљама у региону, чиме ћемо се још више приближити домаћим, али и потрошачима у државама региона.

* ГЛAС: Каквог су квалитета горива која се продају на тржишту Републике Српске?

ШЋЕПAНОВИЋ: С обзиром на "жестоке" контроле којима је подвргнуто, са сигурношћу можемо да кажемо да се на тржишту РС налази веома квалитетно гориво, које је у складу са Правилником о квалитету течних нафтних горива који могу да се ставе у погон у БиХ. С друге стране, бензини код нас још увијек не испуњавају све потребне стандарде када је у питању заштита човјекове средине. Према одлуци Савјета министара БиХ, у земљу може да се увози евродизел који има стандард "евро 3", који садржи 350 ppm сумпора (милиграма сумпора по килограму), а дизел горива која ми производимо имају максимално 50 ppm. Дакле, дизел горива које ми производимо у свему надмашују квалитет оних која се увозе у БиХ.

* ГЛAС: Да ли се Рафинерија због тога налази у неравноправном положају у односу на земље са којима тргује?

ШЋЕПAНОВИЋ: Хрватска "ИНA", на примјер, у БиХ увози гориво одређеног квалитета, а исти такав квалитет ми не можемо да извозимо у Хрватску. Слична ситуација је и са Србијом, гдје постоји забрана увоза горива које нема стандард "евро 5". Дакле, БиХ нема пуни реципроцитет, тако да сада имамо ситуацију да неке земље извозе гориво у нашу земљу, а таква иста горива не могу да продају у својој земљи. Сматрам да би требало да се промијени законска регулатива, односно да се тржиште уреди на такав начин да само горива приближно истог квалитета могу да се извозе, односно увозе у земље које су учесници трговине. На тај начин били бисмо у равноправнијем положају.

* ГЛAС: На која тржишта се највише извозе производи из Рафинерије у Броду?

ШЋЕПAНОВИЋ: Највише извозимо на тржишта Италије, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Ове године планирамо да задржимо прошлогодишњи ниво прераде нафте.

Пруга

* ГЛAС: У склопу модернизације Рафинерије нафте Брод била је планирана изградња пруге која би повезивала бродску и Рафинерију у Модричи. Докле је стигла реализација ове идеје?

ШЋЕПAНОВИЋ: Уговором о приватизацији била је предвиђена изградња те пруге. Међутим, анализа и цијена коштања изградње такве пруге ипак су показали да то у овом тренутку није економски оправдано, јер у том правцу не би било других превозника осим робе из Рафинерије Брод. Сматрамо да би то, за сада, био један неекономски потез.

1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана