Славица Ињац: Очекујемо смањење камата на кредите

Марина Чигоја
Славица Ињац: Очекујемо смањење камата на кредите

Очекујемо да ће у овој години бити смањене камате на кредите у банкама у Републици Српској, али прије тога мора доћи и до пада камата на штедњу и на депозите, које су код нас високе, што је стимулативно за штедњу, али и директно утиче на висину камата на кредите.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац.

- Наше каматне стопе су високе са становишта могућности за плаћање привреде и становништва, али су и нешто ниже од у односу на земље у окружењу - казала је Ињац.

* ГЛAС: Како оцјењујете пословање банкарског сектора у РС у прошлој години? Можете ли упоредити стање у финансијском сектору код нас са ситуацијом у земљама у окружењу?

ИЊAЦ: Банкарски сектор Републике Српске је стабилан и солвентан. Прошла година је била тешка и пуна изазова, али захваљујући опрезном пословању наших банака, које нису учествовале у трговини проблематичним хартијама од вриједности на свјетском тржишту, нису ни имале губитака по том основу. Долазак кризе у реални сектор, банке су превазишле највећим дијелом користећи унутрашње резерве, али и повећањем каматних стопа. Банкарски сектори у окружењу имају своје специфичности, али су остали стабилни што је охрабрујуће и повећава повјерење становника и у наше банке.

* ГЛAС: Иако је европска међубанкарска каматна стопа (еурибор) у прошлој години била на минимуму, камате у РС нису падале. Може ли се рећи да су камате код нас високе и има ли мјеста за њихово снижење?

ИЊAЦ: Пресудан утицај на каматне стопе у банкама код нас нема еурибор, већ ризици у пословању, цијена новца и понуда и потражња на домаћем тржишту новца. Наше каматне стопе су високе са становишта могућности за плаћање привреде и становништва, али су и нешто ниже у односу на земље у окружењу.

* ГЛAС: Може ли се ове године очекивати смањење камата у РС?

ИЊAЦ: У овој години очекујемо смањење камата на кредите, али прије тога мора доћи и до пада камата на штедњу и на депозите које су код нас високе, што је стимулативно за штедњу, али и директно утиче на висину камата на кредите.

* ГЛAС: Како су пословале комерцијалне банке у РС прошле године. Колико банака је пословало позитивно, а колико негативно?

ИЊAЦ: За девет мјесеци прошле године добит наших банака је мања за шест одсто у односу на исти период годину раније. Двије банке су пословале са губитком у укупном износу од 3,5 милиона марака, углавном због повећаних резервација за потенцијалне кредитне губитке.

* ГЛAС: Каква су Ваша очекивања за домаћи банкарски сектор у овој години?

ИЊAЦ: Сматрам да ће банке ове године бити опрезне према потенцијалним ризицима, али ће се, с друге стране, борити и за добре клијенте, јер је велика конкуренција на тржишту. Очекујемо даљи раст штедње због повољних камата на штедњу, што је изузетно позитивно, јер је домаћа штедња веома битна за стабилност банкарског система.

Репрограм

* ГЛAС: Aгенција за банкарство Републике Српске донијела је прошле године Одлуку о репрограму кредитних обавеза за физичка лица с циљем ублажавања посљедица економске кризе. Становници кажу да је процедура за одобравање репрограма компликована, те да су због тога слабо заинтересовани за ову услугу. Како то коментаришете?

ИЊAЦ: Aгенција је донијела нову Одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица која се примјењује од почетка ове године. Нова Одлука је привремена, односи се на период од годину дана, да би се и банке и корисници банкарских услуга боље прилагодили на настале тешкоће у пословању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана