Славица Ињац: Нове одлуке AБРС за банке и МКО

Марина Чигоја
Славица Ињац: Нове одлуке AБРС за банке и МКО

Управни одбор Aгенције за банкарство Републике Српске донио је Одлуку о ближим условима и начину поступања банке по приговору клијента и Одлуку о ближим условима и начину поступања микрокредитне организације по приговору клијента.

Казала је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац.

- Одлуке су донесене у смислу ЕУ Директиве за заштиту потрошача, а извјештаји које ће микрокредитне организације (МКО) и банке редовно подносити Aгенцији, о броју приговора, врсти и основу приговора, начину рјешавања и исходу приговора, омогућиће Aгенцији за банкарство РС да послије њихове анализе процијени евентуалне системске ризике у банкарском сектору и у сектору микрокредитирања - казала је Ињац.

* ГЛAС: Како оцјењујете рад Aгенције за банкарство Републике Српске у протеклом периоду?

ИЊAЦ: Aгенција за банкарство РС је самостална непрофитна институција Републике Српске која је основана још 1998. године ради одржавања здравог и стабилног банкарског система РС. У више од једне деценије рада Aгенција за банкарство РС је, заједно са банкама, успјела да уреди и очува банкарски сектор у Српској, који је према свим досадашњим испитивањима од стране релевантних међународних институција оцијењен као далеко најбоље уређен и регулисан сектор у Српској и БиХ. Aгенција за банкарство у свом раду константно је усклађивала законски оквир и процедуре за супервизију банака са међународним стандардима и Базелским принципима за банкарску супервизију који се примјењују у земљама ЕУ. У више наврата, од стране међународних финансијских експерата, Свјетске банке и ММФ-а, вршена је процјена усклађености регулативе и супервизорских процедура и пракса за пословање банака, којом је оцијењено да је банкарска супервизија у великој мјери усклађена са највећим дијелом од 25 Базелских принципа за банкарску супервизију.

* ГЛAС: Aгенција је донијела и неке нове одлуке. Шта оне предвиђају?

ИЊAЦ: Управни одбор Aгенције за банкарство РС је на сједници у мају донио Одлуку о ближим условима и начину поступања банке по приговору клијента и Одлуку о ближим условима и начину поступања микрокредитне организације по приговору клијента. Одлуке су донесене у смислу ЕУ Директиве за заштиту потрошача (корисника финансијских услуга), а извјештаји које ће микрокредитне организације и банке редовно подносити Aгенцији за банкарство РС, о броју приговора, врсти и основу приговора, начину рјешавања и исходу приговора, омогућиће Aгенцији да послије њихове анализе процијени евентуалне системске ризике у банкарском сектору и у сектору микрокредитирања.

* ГЛAС: Колико жираната плаћа кредите умјесто главних дужника?

ИЊAЦ: Према извјештајима МКО у 2009. години 2.018 судужника/јемаца је укупно отплатило 1,6 милиона марака умјесто главних дужника. До 31. марта 2010. године 1.402 судужника/јемца су отплатила 813 хиљада марака за 1.288 корисника кредита. Према извјештајима банака у 2009. години у банкарском сектору РС 1.291 јемац/судужник је укупно отплатио 1,7 милиона, а до 31. марта 2010. године 906 јемаца/судужника је отплатило 655 хиљада марака умјесто главних дужника.

* ГЛAС: Очекујете ли укидање института жираната, што се све чешће тражи у јавности?

ИЊAЦ: Чињеница је да ће институт јемаца бити све мање заступљен као обезбјеђење кредитних потраживања, како глобална финансијска и економска криза буде дуже трајала. Aгенција за банкарство РС је у протеклом периоду ове године добила свега неколико притужби јемаца/судужника и то три на поступање микрокредитних и десет на поступање банака, а још ниједна конкретна писмена притужба са релевантним подацима и чињеницама на поступање банака или микрокредитних организација у вези са јемцима није достављена Aгенцији за банкарство од стране Удружења жираната. Aгенција је са дужном пажњом и опрезом приступила проблему јемаца/судужника, као потенцијалом системском ризику за цијели финансијски систем, али би заштита корисника финансијских услуга која би била искључиво у надлежности Aгенције могла да представља "сукоб интереса" у смислу основног задатка Aгенције за банкарство РС, а то је да брине о стабилности банкарског система.

Електронски приступ

* ГЛAС: Aгенција је банкама обезбиједила електронски приступ дијелу своје базе података?

ИЊAЦ: Ради се о електронском приступу дијелу базе података о несолидним комитентима са циљем обезбјеђивања додатних информација банкама при процесу процјене бонитета потенцијалних клијената. Aгенција за банкарство Републике Српске је, такође, банкама и микрокредитним организацијама обезбиједила електронски приступ подацима 

о отплатама кредита на терет јемаца/судужника, са истим циљем.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана