Славица Ињац: Грчка криза не утиче на банкарски сектор РС

Марина Чигоја
Славица Ињац: Грчка криза не утиче на банкарски сектор РС

У Републици Српској нема банака са грчким капиталом и због тога грчка криза нема директан утицај на домаћи банкарски сектор, као и на укупно економско стање. Осим тога, већ је усвојен пакет мјера за рјешавање кризе у Грчкој, који ће помоћи да се ситуација у тој земљи стабилизује.

Казала је ово у интервјуу за "Глас Српске" директор Aгенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац.

- Штедња грађана се повећава и апсолутно нема никаквог разлога за забринутост због грчке кризе - рекла је Ињац.

* ГЛAС: Може ли грчка дужничка криза имати негативне посљедице на банкарски сектор Републике Српске?

ИЊAЦ: У Републици Српској нема банака са грчким капиталом и због тога грчка криза нема директан утицај на домаћи банкарски сектор, као и на укупно економско стање. Осим тога, већ је усвојен пакет мјера за рјешавање кризе у Грчкој, који ће помоћи да се ситуација у тој земљи стабилизује.

* ГЛAС: Према мишљењу експерата УниЦредитовог истраживачког тима, криза у Грчкој могла би да се прелије на велики број европских држава. У групу индиректно угрожених земаља сврстана је и БиХ, која се налази на високом седмом мјесту? Може ли се грчка криза прелити на РС?

ИЊAЦ: Србија јесте под великим утицајем јер има четири грчке банке, Хрватска би такође могла да буде под одређеним утицајем. С обзиром на то да смо ми између ове двије земље, можда би могло да буде одређеног индиректног утицаја, али сматрам да нема начина да то битно утиче на РС.

* ГЛAС: Евро је посљедњих дана имао значајан пад у односу на долар? Какав утицај ово има на Српску?

ИЊAЦ: Када је у питању пад евра, односно раст долара, то би могло да се одрази на повећање ино дуга. Чињеница је да ће, ако је наш јавни дуг изражен у доларима, он бити повећан, али то је релативна ствар, јер је слична ситуација била и прошле године када је долар био нижи, па смо од тога имали користи.

* ГЛAС: Да ли је штедња становника РС сигурна? Очекујете ли да би, као у октобру 2008. године, могло да дође до повлачења штедних улога из банака?

ИЊAЦ: Штедња грађана се повећава и апсолутно нема никаквог разлога за забринутост. Штедња скоро сваки мјесец расте за један одсто, што је позитивно, јер је новац становништва депонован у банкама у РС, веома битан за стабилност банкарског система.

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутно стање банкарског сектора РС?

ИЊAЦ: Банкарски сектор Републике Српске је и даље стабилан и солвентан. Прошла година је била тешка и пуна изазова, али захваљујући опрезном пословању наших банака, није било губитака. Кредитирање у овој години није заустављено, али није било ни неког значајног повећања, јер су комерцијалне банке сада много опрезније. Оно што је тренутно карактеристично за наш банкарски сектор је да нема неких наглих осцилација, али су опрезни они који се задужују, али и банке које дају кредите.

Италија

* ГЛAС: Поједини економисти сматрају да би проширење кризе на Италију имало највеће посљедице по регион, јер су италијанске банке присутне у РС и региону. Како то коментаришете?

ИЊAЦ: У РС ради само Уникредит банка која је у италијанском власништву, али не очекујемо никакве значајне осцилације у домаћем банкарском сектору. Сматрам да би ова криза прије Италије, могла да погоди Португалију и Шпанију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана