Славен Дујаковић: Осигуравајуће куће повећале премију за 15,4 милиона

Маријана Миљић
Славен Дујаковић: Осигуравајуће куће повећале премију за 15,4 милиона

Бањалука - Осигуравајућа друштва у РС остварила су прошле године премију у износу од 198,1 милион марака, што је за 8,4 одсто или 15,4 милиона више у односу на претходну годину, показали су неревидирани подаци о стању у сектору осигурања.

Према подацима Агенције за осигурање РС у укупној обрачунатој премији доминирала су неживотна осигурања са 165,4 милиона КМ или 83,5 одсто, док се на животна односи 32,7 милиона или 16,5 одсто. Премија неживотних осигурања порасла је за девет, док је код животних осигурања раст износио седам одсто. Тржиштем и даље доминира премија осигурања од одговорности за моторна возила са учешћем од око 60 одсто у укупно обрачунатој премији на тржишту осигурања.

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић каже да је сектор осигурања у 2016. години сачувао стабилност упркос негативним тенденцијама у другим сегментима финансијског тржишта.

- Због доминантног учешћа премије осигурања од ауто-одговорности у укупној премији, проблеми повезани са нелојалном конкуренцијом у овој врсти осигурања изгледају као најзначајнији, али то није случај, јер нису нарушили стабилност тржишта осигурања. Горући проблем са којим се тренутно сусрећу друштва за осигурање је пад стопе приноса на улагања и све мања расположивост профитабилних опција улагања за покриће техничких и математичких резерви. На овај проблем не могу утицати ни друштва, ни Агенција, а они могу да се негативно одразе на профитабилност читавог сектора - истакао је Дујаковић.

Очекивања за 2017. годину су, ипак, оптимистична у погледу способности сектора осигурања да апсорбује преузете ризике из осигурања и способности измирења обавеза осигураницима и трећим оштећеним лицима.

- Очекујемо наставак раста премије осигурања и постепену промјену њене структуре у корист премије необавезних осигурања. Подстицај за развој тржишта необавезних осигурања треба да дају и друштва за осигурање кроз развој нових производа осигурања и подизање квалитета услуга прилагођених захтјевима тржишта - казао је Дујаковић.

Говорећи о законској регулативи која се тиче осигуравајућег сектора, Дујаковић је је навео да немају информације да ли су у овој години планиране измјене или доношење новог Закона о друштвима за осигурање.

- Тренутно је у изради приједлог закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, који је крајем 2016. у форми нацрта усвојила Народна скупштина РС - казао је Дујаковић.

Контрола чува стабилност

Славен Дујаковић је рекао да редовне контроле имају превентивну улогу у очувању стабилности тржишта осигурања и заштите интереса осигураника, корисника осигурања и трећих оштећених лица.

- Захваљујући редовним контролама очувана је стабилност и повјерење у сектор осигурања РС, што се огледа и у континуираном расту расположивог капитала, новца за покриће техничких резерви, премије осигурања, учешћа премије животног осигурања у укупној премији, те чињеници да ниједном друштву за осигурање није одузета дозвола за рад, нити је покренут стечај - рекао Дујаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана