Славен Дујаковић, директор Агенције за осигурање РС, за Глас Српске: Тржиште осигурања расте, проблем нелојална борба

Жељка Кокот
Славен Дујаковић, директор Агенције за осигурање РС, за Глас Српске: Тржиште осигурања расте, проблем нелојална борба

Тржиште осигурања је, упркос негативним тенденцијама у другим сегментима финансијског тржишта и њиховом утицају, сачувало стабилност и наставило да расте. Као посљедица јаке конкуренције могу се очекивати нови облици нелојалног понашања на тржишту обавезних осигурања. Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић.

 

 

* ГЛАС: Како оцјењујете стање на тржишту осигурања РС од почетка године?

ДУЈАКОВИЋ: Тржиште осигурања је, упркос негативним тенденцијама у другим сегментима финансијског тржишта и њиховом утицају, сачувало стабилност са становишта могућности испуњавања преузетих обавеза из уговора о осигурању и оствареног резултата. Осигуравајућа друштва су у првом тромјесечју остварила добит у износу од 6,5 милиона, а настављен је тренд раста обрачунате премије која је износила 45 милиона КМ. Раст тржишта је у највећој мјери генерисан из раста премије осигурања од аутоодговорности.

* ГЛАС: Шта показују контроле пословања осигуравајућих друштава с обзиром на то да је раније било оптужби да нека од њих користе дампиншке цијене приликом продаје полиса обавезног осигурања од аутоодговорности?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција у складу са законском регулативом обавља континуирани надзор, односно редовне и ванредне контроле друштава за осигурање. Ванредне контроле обављамо на основу сазнања Агенције или пријаве о неправилном или незаконитом пословању или поступању учесника на тржишту осигурања. Ипак, закон нас спречава да јавно објављујемо податке о налазима контрола и изреченим надзорним мјерама појединим друштвима.

* ГЛАС: На који начин друштва врше те преваре?

ДУЈАКОВИЋ: Обрачуната и премија исказана на полиси осигурања су у износима који су у складу са прописима, али друштва за осигурање путем разних канала и на многе начине троше значајан дио наплаћене премије кроз попусте у току прибављања осигурања. Веома је тешко доказати да су високи трошкови директна посљедица непоштовања премијског система осигурања од аутоодговорности. Проблеми који проистичу из нелојалног понашања друштава за осигурање приликом закључивања уговора осигурања од аутоодговорности су присутни на тржишту већ дуже вријеме и мислим да ће се они смањивати развојем тржишта необавезних осигурања. Док се то не деси, за контролу и уређење овог сегмента ће бити потребна координирана акција свих контролних органа у РС и свеобухватно санкционисање.

* ГЛАС: Да ли и даље контролишете пословање "Крајина осигурања" и могу ли се проблеми у тој кући проширити на цијело тржиште?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција предузима надзорне мјере из своје надлежности ради заштите интереса осигураника, корисника осигурања и трећих оштећених лица, али регулаторни циљ није заштита интереса акционара. Није идентификован системски ризик у погледу способности измирења обавеза из уговора о осигурању, а сектор осигурања РС је стабилан.

* ГЛАС: Расте ли премија од животних осигурања која су до сада била слабије заступљена у укупној премији и на који начин Агенција за осигурање може подстаћи тај сегмент тржишта?

ДУЈАКОВИЋ: Премија животног осигурања континуирано има двоцифрену стопу раста, а у 2015. је износила 13 одсто. Овај раст показује да је становништво, упркос лошој економској ситуацији, све више заинтересовано за производе осигурања живота. Ипак, ниска основа у односу на коју се посматра раст утиче на ниско учешће премије животног у укупној премији осигурања. Наш најзначајнији допринос је што регулаторним и надзорним мјерама утичемо на стварање повјерења тржишта у осигурање и вјерујем да постоји значајан простор да бољим законским рјешењима може да буде поправљен амбијент за развој животних осигурања.

* ГЛАС: Да ли су у припреми измјене законске регулативе на тржишту осигурања и да ли је Закон о обавезном осигурању у саобраћају, који је ступио на снагу у октобру прошле године, донио очекиване резултате?

ДУЈАКОВИЋ: Тренутно је актуелна израда новог закона о посредовању у осигурању на приједлог Министарства финансија РС. Закон о обавезним осигурањима донесен је ради заштите осигураника и трећих оштећених лица, а не ради уређења нелојалног понашања друштава за осигурање приликом закључивања уговора осигурања од аутоодговорности. Очекујем да ће овај закон, након истицања првих уговора о осигурању закључених на основу њега, донијети очекиване ефекте.

* ГЛАС: Да ли је тржиште РС презасићено због великог броја осигуравајућих друштава и да ли би се то могло одразити на њихово пословање и стабилност тржишта?

ДУЈАКОВИЋ: Велики број осигуравача послује на домаћем тржишту, које има све одлике малог и недовољно развијеног тржишта у смислу густине осигурања и учешћа премије необавезних осигурања у укупној премији. "Херфиндал Хиршман" индекс који је, ако укључимо и пословање филијала из ФБиХ, у 2015. износио 654 поена показује да на тржишту осигурања РС постоји велик број осигуравача, односно да на тржишту влада прилично јака конкуренција. Као посљедица јаке конкуренције могу се очекивати нови облици нелојалног понашања на тржишту обавезних осигурања које је тешко повезати са непоштовањем прописа из осигурања. Агенција има обавезу да изда дозволу за рад свим друштвима за осигурање која испуњавају прописане услове, односно није јој дозвољено дискреционо одлучивање. Стога је један од начина за смањење броја друштава на тржишту, уколико је то циљ, подизање капиталних и других регулаторних захтјева на виши ниво кроз синхронизоване и уједначене измјене закона који регулишу пословање друштава за осигурање и у РС и ФБиХ.

Осигурање од поплаве

* ГЛАС: Како коментаришете иницијативу у Србији која се појавила након поплава за увођење обавезног осигурања имовине од поплава у најугроженијим подручјима и да ли је то изводљиво у РС?

ДУЈАКОВИЋ: Било би корисно створити амбијент за развој осигурања имовине од посљедица катастрофалних ризика, путем доношења законских и подзаконских прописа којима би били уведени одговарајући системи субвенционисања и стимулативнији порески систем, па чак у одређеним сегментима и обавеза закључивања осигурања од катастрофалних ризика. Битан сегмент ових активности је и развој свијести кроз интензивну едукацију потенцијалних осигураника о постојању ризика и о значају осигурања у случају катастрофалних ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана