Славен Дујаковић, директор Агенције за осигурање РС: Ванредна управа зауставила пропаст Крајина осигурања

Маријана Миљић
Славен Дујаковић, директор Агенције за осигурање РС: Ванредна управа зауставила пропаст Крајина осигурања

Агенција за осигурање РС спријечила је даље пропадање бањалучког осигуравајућег друштва "Крајина осигурање" и на располагању је већинским власницима само ако имају легитимне захтјеве чији је циљ просперитет ове осигуравајуће куће, каже директор Агенције за осигурање Славен Дујаковић.

Нагласио је да је након свих проблема финансијска ситуација у "Крајина осигурању" знатно повољнија, али да ће наставити да контролишу рад овог друштва.

-  Појачани надзор над "Крајина осигурањем" настављен је и у овој години, односно након престанка ванредне управе и почетка консолидације друштва - казао је Дујаковић.

ГЛАС: Каква је ситуација у "Крајина осигурању" с обзиром да константно пратите његов рад?

ДУЈАКОВИЋ: У поређењу са 2016. годином када је у ово вријеме, први пут у РС била уведена ванредна управа у једно од друштава за осигурање, можемо истаћи да је финансијска ситуација у "Крајина осигурању" боља. Друштво испуњава захтјеве у погледу адекватности капитала и располаже довољним износом новца који ће бити преусмјерен за покриће техничких резерви. Учињени су и позитивни помаци на успостављању продајне мреже и нормализацији пословања.

ГЛАС: Да ли Агенција за осигурање наставља са контролисањем "Крајина осигурања"?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција је лани, поред континуираног надзора, обавила и четири циљане контроле "Крајина осигурања". Једна од контрола је обављена заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова РС. Поред тога, у оквиру Агенције за осигурање био је формиран посебан стручни тим, чији је искључиви циљ било континуирано праћење рада осигуравајућег друштва. Појачани надзор над "Крајина осигурањем" настављен је и у овој години, односно након престанка ванредне управе и почетка консолидације друштва.

ГЛАС: Са којим се изазовима сусрело "Крајина осигурање" од када су већински власници постали Навен Агарвал и Нете Гупта?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција за осигурање се сусрела са врло специфичном ситуацијом у којој је нова управа, која је преузела осигуравајуће друштво након повећања капитала за седам милиона КМ, на разне начине покушавала да извуче новац из "Крајина осигурања". Упоредо са тим, честим измјенама одговорих лица у друштву, дошло је до кризе управљања и блокаде рада. То се одразило на растурање продајне мреже, смањење обима пословања и гомилање обавеза за одштетне захтјеве и остале обавезе из пословања, укључујући и плате запослених. Постојала је апсурдна ситуација да друштво располаже вишком новца и капитала, а да не може, тачније не жели, да обавља своју примарну функцију продаје осигурања и измирења одштетних захтјева. Отежавајућу околност представљала је чињеница да Законом о друштвима за осигурање нису дефинисане мјере за превазилажење оваквих ситуација.

ГЛАС: Каква је била улога Агенције за осигурање у превазилажењу проблема у "Крајина осигурању"?

ДУЈАКОВИЋ: Послије сазнања да је извршен вишемилионски пренос новца друштва на тек основане фирме, Агенција је истог дана ушла у контролу. Одмах је враћен новац на рачун друштва и забрањено располагање цјелокупном имовином без наше сагласности. И након тога ситуација у друштву је наставила негативно да се развија, у смислу честих измјена директора, закључивања штетних уговора и гомилања обавеза. Због тога су додатно појачане контроле при чему су изрицане мјере од налога за корекцију аката пословне политике и усклађивања статута, успостављања управљачке структуре у складу са законом, улагање новца за покриће техничких резерви до налога за исплату одштетних захтјева и других обавеза. Кулминација незаконитог пословања друштва наступила је када је Агенција дошла до сазнања о извршној пресуди Окружног привредног суда у Требињу на основу тужбе акционара Агарвала и Гупте којом је признат дуг друштва акционарима од 5,86 милиона, односно 6,45 милиона КМ са каматама. Извршном судском пресудом била је угрожена солвентност друштва, те је као једина адекватна мјера у то моменту уведена ванредна управа. Увођењем ванредне управе онемогућен је наставак штетног дјеловања и даљег угрожавања "Крајина осигурања". Ванредном управом стабилизовано је пословање, а као најважнију активност ове управе, треба истаћи подношење приједлога  за понављање окончаног поступка на основу пресуде у Требињу за коју су истицали рокови. Након позитивног исхода и поновног враћања тужбе у поступак, те у коначници и повлачења тужбе, капитал друштва више није био угрожен и ванредна управа је окончана.

ГЛАС: Да ли су сада створени услови да "Крајина осигурање" може стати на ноге и почети да биљежи боље пословне резултате?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција може обећати да ће и даље контролисати рад друштва на објективан и непристрасан начин, не улазећи при том у власничку структуру и међусобне односе акционара. Основни циљ и разлог постојања Агенције је заштита осигураника, корисника осигурања и трећих оштећених лица, те одржавање стабилности и развој тржишта осигурања РС, а на власницима и управи друштва је да остварују резултате уз уважавање законских прописа.

ГЛАС: Да ли сте у комуникацији са већинским власницима "Крајина осигурања" Агарвалом и Гупте?

ДУЈАКОВИЋ: Агенција са друштвима за осигурање комуницира првенствено са директором као овлашћеним лицем за заступање и Управним одбором у зависности од ситуације. Иако у претходних неколико мјесеци нисмо имали директан контакт са Агарвалом и Гупте, Агенција и даље стоји на располагању овим и свим другим заинтересованим странама ако се ради о легитимним захтјевима који имају за циљ просперитет "Крајина осигурања.

Ревизори

ГЛАС: Ревизори су у извјештају за 2016. годину навели да "Крајина осигурању" недостаје новца за покриће техничких резерви и да је спорна његова ликвидност?

ДУЈАКОВИЋ: Друштво располаже довољним износом ликвидног новца који може бити инвестиран у средства за покриће техничких резерви. У том смислу већ су предузете конкретне активности од стране Агенције за осигурање и менаџмента "Крајина осигурања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана