Слаткиши у Српској поскупљују за 15 одсто

Маријана Миљић
Слаткиши у Српској поскупљују за 15 одсто

БAЊAЛУКA - Због поскупљења какаоа на свјетском тржишту, али и виших цијена шећера и брашна у Републици Српској, произвођачи слаткиша најављују поскупљење својих производа за 15 одсто.

Цијене какаоа на свјетском тржишту достигле су ове седмице рекорд у посљедње три деценије, због забране извоза ове сировине из Обале Слоноваче.

Брашно у Републици Српској достигло је посљедњих седмица највишу вриједност од 0,75 фенинга без ПДВ-а по килограму.

Директор продаје у предузећу "Гомекс" из Лакташа Ненад Коруповић рекао је да се поједини кондиторски производи ове фирми у Српској већ продају по новим, вишим цијенама.

- Због поскупљења какаоа на свјетском тржишту до половине идућем мјесеца цијене наших производа биће више од десет до 15 одсто - рекао је Коруповић и додао да се удио какаоа у њиховим производима, у зависности од производа, креће од 20 до 50 одсто.

Он је нагласио да више цијене кондиторских производа у Српској диктира и поскупљење шећера и брашна.

- Купце у Србији и Хрватској смо већ обавијестили о новим цјеновницима наших производа - истакао је Коруповић.

У требињском "Свислајон Такову" кажу да је због новонасталих прилика на тржишту поскупљење кондиторских производа неизбјежно.

- Мјесечно за производњу наших артикала користимо хиљаде тона шећера и какаоа. Нове цијене слаткиша из наше фабрике могу се очекивати у фебруару - казали су у овој фирми.

Генерални директор предузећа "Мира" из Приједора Мирослав Турншек рекао је да за сада у Српској неће подизати цијене својих производа.

- Иако су цијене скоро свих састојака наших производа поскупјеле, за сада немамо намјеру да формирамо нове цјеновнике. Aко се настави тренд раста цијена шећера, брашна и осталих материјала, наши производи ће онда сигурно поскупити - рекао је Турншек.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори Републике Српске Славко Стевановић каже да произвођачи због поскупљења готово свих састојака немају другог излаза него да подигну цијене.

- Више цијене слаткиша изазвало је поскупљење скоро свих састојака који прате ову производњу. И поред овога, домаћи кондиторски производи и даље ће бити повољнији од увозних - рекао је Стевановић.

Извоз

Славко Стевановић каже да је производња слаткиша једна од најуспјешнијих у Српској.

- Домаћи произвођачи слаткиша су и велики извозници, а спољнотровинска размјена у кондиторској индустрији једна је од ријетких у Српској која не биљежи дефицит - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана