Слаткиши скупљи до 15 одсто

Маријана Миљић
Слаткиши скупљи до 15 одсто

БAЊAЛУКA - Због раста цијена шећера, какаоа, брашна, али и амбалаже за паковање кондиторских производа у Републици Српској произвођачи слаткиша истакли су нове цијене својих производа које су више и до 15 одсто.

Директор продаје у предузећу "Гомекс" у Лакташима Ненад Коруповић рекао је да су цијене њихових производа више од осам до 15 одсто у односу на почетак године.

- Производи који у себи имају мање какаоа и осталог репроматеријала, чије су цијене порасле, мање су поскупјели, док они који у себи садрже веће количине ових сировина имају и више цијене - рекао је Коруповић.

Према његовим ријечима, цијене сировина кондиторских производа сваког дана се мијењају, због чега су присиљени и на овакве потезе.

- Због поскупљења биће смањена и понуда слаткиша јер становници стално избјегавају да купују производе којим цијена скаче из дана у дан - рекао је Коруповић и додао да ће цијена слаткиша највјероватније расти све док буде расла цијена какаоа, шећера и брашна на свјетском тржишту.

Коруповић је нагласио да ће раст цијена сировина за кондиторске производе довести и до затварања великог броја ситних произвођача.

У предузећу "Свислајон Таково" у Требињу казали су да је поскупљење кондиторских производа било неизбјежно, те да су цијене њихових производа у односу на почетак године веће за око десет одсто.

- Мјесечно у нашим производима користимо хиљаде тона шећера и какаоа. Морали смо да истакнемо нове цјеновнике да бисмо опстали на тржишту - казали су у овој фирми.

Генерални директор предузећа "Мира" из Приједора Мирослав Турншек рекао је да још нису истакли нове, више цијене али да ће то урадити у скорије вријеме. 

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори РС  Славко Стевановић рекао је да је поскупљење кондиторских производа у Српској оправдано, те да произвођачи да би опстали на тржишту, морају да дижу цијене.

- Кондиторска индустрија је била присиљена на поскупљење јер цијене репроматеријала биљеже скок на свјетском тржишту из дана у дан - рекао је Стевановић и додао да ће произвођачи слаткиша у РС упркос вишим цијенама постићи конкурентност на домаћем али и иностраном тржишту.

Најтежа година

Славко Стевановић је рекао да је за произвођаче кондиторских производа у РС до сада ово најтежа година, те да ће бити суочени са многим изазовима.

- Фирме које се баве производњом слаткиша требало би да подржи и Влада РС одређеним мјерама - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана