Слаткиши из РС освојили и тржиште Саудијске Aрабије

Маријана Миљић
Слаткиши из РС освојили и тржиште Саудијске Aрабије

Бањалука - Индустрија кондиторских производа и пецива у Српској, упркос тешкој економској ситуацији, успијева да се избори са проблемима и оствари солидан профит, те да своје производе пласира и на полице маркета у Европи, СAД, Aустралији, па чак и у Саудијској Aрабији.

Директор предузећа “Мира” из Приједора Мирослав Турншек рекао је да ово предузеће планира да у 2012. години произведе око 6.000 тона кекса и вафла.

- Продаја “Мириних” производа у Српској у овој години је на већем нивоу него лани. До сигурног успјеха идемо путем доброг квалитета и прилагодљивих цијена, јер је то оно што купцу треба - рекао је Турншек.

Он је нагласио да су ове године почели да извозе слаткише и на тржиште Саудијске Aрабије.

- У првом полугодишту ове године на тржиште Саудијске Aрабије извезли смо око 320 тона производа. Поред тога, око  82 одсто наше производње се извози у земље региона, те у Њемачку, Швајцарску, СAД, Aустралију и Канаду - рекао је Турншек и додао да су се одлучили да извозе производе на нова тржишта јер криза у Српској и региону и даље не јењава.

Он је нагласио да ово предузеће нема залиха, те да се све што се произведе одмах прода.   

Директор фирме “Крајина клас” Бањалука Саша Тривић рекао је да ово предузеће, поред производње квалитетних производа, прати свјетске трендове у технологији.

- Примјеном савремене технологије почели смо производњу смрзнутих тијеста, која имају краћи рок употребе. На овај начин  настојимо да смањимо увоз ових производа у Српску, јер одмах на тржиште пласирамо производе, док то фирме у земљама у окружењу не могу да раде - рекао је Тривић.

Према његовим ријечима, слатки производи и пецива који се производе у Српској доброг су квалитета и прихватљивих цијена.  

- У идућем периоду свакако се може очекивати и смањење увоза кондиторских производа у РС, што ће бити шанса за домаће произвођаче да више својих производа пласирају на полице  маркета у Српској - рекао је Тривић.

Директор предузећа “ТЊИНС ПРОМ” из Градишке Саво Зељаја рекао је да ова фирма производи слане штапиће и вафл производе још од 2000. године.

- Нашим производима освајамо тржиште Српске, ФБиХ и земаља у окружењу - рекао је Зељаја.

Он је нагласио да би продаја домаћих кондиторских  производа доживјела потпуни процват када би се смањио увоз из окружења.

“Наше је боље”

Привредна комора РС започела је половином овог мјесеца интензиван наставак кампање промоције домаћих производа и услуга “Наше је боље”, која ће трајати до 15. септембра.

ПКРС већ трећу годину успјешно реализује пројекат “Наше је боље”. Циљ кампање је да се на јасан и једноставан начин домаћим потрошачима укаже на стварну важност куповине домаћег производа, уз два нова мота “Купим, градим” и “Купим, садим”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана