“Слатки рат” Србије и Хрватске

РТС
“Слатки рат” Србије и Хрватске

Београд - Уредба о привременој забрани извоза сунцокрета, соје и шећерне репе која је ступила на снагу 6. септембра и траје до краја године изазвала је прави шећерни рат Хрватске и Србије, јавља РТС.

Неки хрватски прерађивачи су незадовољни јер су, како кажу, са произвођачима у Србији унапред уговорили и платили производњу шећерне репе, а због уредбе нису могли да је увезу.

Српска страна је спремна да направи изузетак, уколико хрватске компаније доставе доказе о плаћеним авансима.

Хрватска страна тврди да је ријеч о 10 уговора вриједних 28 милиона евра за 616.000 тона шећерне репе, кажу у Министарству трговине.

Српска страна није имала увид у осам, наводно плаћених уговора за 406.000 тона шећерне репе.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић каже да у неким од тих уговора стоји одредба да се уговор неће примјењивати у случају више силе или мјера државних органа које се односе на евентуалну забрану извоза.

- Према томе, једино решење јесте наставак ових договора, разговора. С наше стране постоји спремност под условима о којима сам говорио. Дакле, да добијемо доказе о плаћеним авансима и плаћеним фактурама - рекао Љајић. 

Представници Хрватске кажу да се тражи рјешење.

Весна Гантнер из Министарства пољопривреде Хрватске каже да је било разговора да би било изузећа за оно што је уговорено и за онај дио који је плаћен.

- На крају закључак је да изузећа у случају ове године неће бити. Сада да примиримо евентуалне наводе о рату шећера и некаквом заоштравању. Тако нешто не долази у обзир. Оно што ми тежимо и што ћемо реализовати су добросуседски односи и помоћ уколико можемо пружити Србији - рекла је Весна Гантнер.

Хрватски медији преносе тврдње тамошњих привредника да је Србија прекршила одредбе међународних споразума о слободној трговини.

У Србији, пак, тврде да су све урадили у складу са прописима, а прије одлуке о забрани извоза обавестили и Европску комисију, чији представници показују разумијевање за такав потез.

- Летос је Србију погодила велика суша и српске власти су нам се обратиле са захтевом да се дозволи забрана извоза неких производа, али крајње орочених и ограничених због ванредних околности. Тако да је ова забрана ступила на снагу. Репа није извезена, а власти су переузеле обавезу да ће сви стари споразуми који су потписани пре лета бити поштовани - каже Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Како РТС сазнаје, хрватски прерађивачи, наручиоци робе, за сада нису спремни да дају Београду фактуре на увид.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана