Слабости евра уклонити сад или никад

Глас Српске
Слабости евра уклонити сад или никад

БЕРЛИН - Слабости евра морају бити уклоњене "сад или никад", изјавила је јуче њемачки канцелар Aнгела Меркел, уочи кључног самита Европске уније о дужничкој кризи у еврозони.


- Основне слабости и пукотине у темељима економске и монетарне уније треба ријешити сад или никад. Aко их ријешимо сад, искористићемо прилику коју нам пружа ова криза. У супротном, доживјећемо неуспјех - рекла је она у обраћању доњем дому њемачког парламента, Бундестагу, који је јуче гласао за повећање Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF).

Меркелова је оцијенила да слабости заједничке европске валуте могу бити уклоњене једино промјенама европских уговора, пренијеле су агенције.

- Гдје пише да процес промјене уговора мора да траје деценијама - истакла је она и додала да те промјене никада нису извјесне јер мора да их подржи свих 27 чланица ЕУ.

Њемачки канцелар позвала је приватни сектор да пристане на значајније смањење грчког дуга него што је претходно договорено.

Лидери Европске уније састали су се јуче поподне у Бриселу, по други пут у року од три дана, да наставе да "ваде кестење из ватре". На столу су три кључна инструмента за претпостављени излазак из кризе: договор о отпису половине грчког дуга, докапитализација банака и повећање фонда стабилности.

Близу договора је ставка о докапитализацији банака, односно о државном покривању минуса који ће се појавити када се отпише дио дуга.

Најкомпликованији дио је о повећању фонда стабилности, који тренутно износи 440 милијарди и ни изблиза не покрива претпостављене потребе презадужених чланица ЕУ. Предвиђено је да се у првом тренутку фонд ојача до једног билиона евра, а у догледно вријеме и до два. Ту се погледи Берлина и Париза разликују.

Грчки премијер Јоргос Папандреу каже да би самит могао да окрене ситуацију у вези са грчком кризом и позвао је своје социјалисте на заједништво, а банке да допринесу рјешењу дуга.

- Договор Европске уније и банака требало би да олакша живот обичним људима - рекао је он о планираном отпису грчког дуга. Тај договор предвиђа смањење до 60 одсто номиналне вриједности грчких обвезница.

Капитал банака

Лидери Европске уније на самиту у Бриселу затражиће од банака да повећају капитал како би могле да поднесу веће губитке од отписа грчког дуга, наводи се у нацрту саопштења до којег је дошла агенција AФП.
У документу се наводи се да су "мјере за враћање повјерења у европске банке хитно потребне и неопходне у контексту јачања контроле над банкарским сектором у ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана