Слабо искоришћен хидропотенцијал РС

Тања Милаковић
Слабо искоришћен хидропотенцијал РС

БAЊA ЛУКA - Иако се Република Српска због својих природних карактеристика сврстава у области богате хидроенергетским потенцијалом, годишње искористимо свега око 3.000 гигават-часова, што је око 30 одсто расположивог хидропотенцијала РС.

Рекао је ово "Гласу Српске" помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Љубо Гламочић. Он каже да технички искористив потенцијал који припада Српској износи око 10.000 гигават-часова годишње, што значи да је неискоришћени хидропотенцијал 7.000 гигават-часова.

Иако највећи дио неискоришћеног потенцијала припада енергетским објектима снаге веће од десет мегавата, Гламочић истиче да није занемарив ни потенцијал који носе мали водотоци.

- Укупна потенцијална снага за све мале хидроелектране, које је регистровала "Електропривреда" на свим сливовима у РС, износи 341 мегават, а процјењује се да је укупна годишња производња око 1.400 гигават-часова - рекао је Гламочић.

С циљем искоришћавања тих потенцијала, подсјећа Гламочић, Влада РС је 2005. године додијелила 107 концесија за самоиницијативну изградњу малих хидроелектрана (МХЕ).

- Укупна процијењена снага МХЕ за које су потписани уговори је 281,67 мегавата. Изградња тих МХЕ требало је да допринесе развоју руралних подручја, с обзиром на то да се највећи дио локација налази у тим областима, али због бројних проблема овај пројекат се спроводи веома споро - рекао је Гламочић.

Један од концесионара, који је изградио прву малу хидроелектрану у РС "Дивич", директор предузећа "Елинг инжењеринг" из Теслића Драгољуб Малић каже да је за оснивање, а потом и пословање МХЕ у Српској највећа препрека прениска цијена електричне енергије.

- Код нас је цијена струје знатно нижа него у региону и због тога инвеститори не праве објекте који ће пословати са губитком. МХЕ су скупе инвестиције, а да би биле исплативе, потребна је већа тарифа и стимулације од стране државе - рекао је Малић и додао да цијена од 3,2 евроцента по киловат-часу електричне енергије у РС није довољна ни да се врате кредити и новац уложен у оснивање МХЕ.

Производња

Гламочић је истакао да су у саставу енергетског система "Електропривреде РС" и дистрибутивне и мале хидроелектране Месићи, Богатићи, Тишћа, Власеница и Дивич, које су од јануара до августа ове године произвеле 46,28 гигават-часова струје, што је за 4,85 одсто више од планираног, односно за 9,13 одсто више него у истом периоду 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана