Слаба продаја и поред ниских цијена

Марина Чигоја
Слаба продаја и поред ниских цијена

БAЊAЛУКA - Иако су цијене пословних простора у Републици Српској у посљедње вријеме значајно пале, продаја и даље стагнира, кажу у агенцијама за промет некретнина.

Власница агенције "Еуроагент" Сенка Василић-Гатарић каже да је у посљедње двије и по године стање непромијењено, односно да је опала и куповина и изнајмљивање пословних простора.

- Интерес за куповину или изнајмљивање пословних простора је минималан, уколико се не налазе у самом центру града. Када је у питању изнајмљивање, кирије су значајно пале, јер је понуда велика. Најбољи показатељ тренутног стања у овој области је број затворених радњи у Бањалуци који аутоматски утичу на цијену и интерес за куповину. Купаца има само за центар - казала је Гатарић-Василић.

Када су у питању цијене, пословни простори на периферији коштају између 1.600 и 2.000 марака по квадрату, док су те цијене у центру знатно више. Цијене мањих пословних простора у центру Бањалуке крећу се и до 100.000 евра, док изнајмљивање кошта између 500 и 2.300 марака по квадрату.

У агенцији за некретнине "Aстра" из Бијељине кажу да су прошла и ова година сличне када је у питању изнајмљивање и продаја локала.

- Цијене се у зависности од величине локала, позиције у згради и локације крећу од 1.500 до 4.000 марака по квадрату. Локал од 20 квадратних метара у центру града не може се купити испод 4.000 марака, док се онај од 50 и више квадрата може купити за 2.000 марака по квадрату - рекао је Драган Тешић из агенције "Aстра".

Он је истакао да се пословни простори више изнајмљују него што се купују.

- У просјеку мјесечно продамо један или два локала, а изнајме се два до четири локала - казао је Тешић.

Власник агенције за некретнине "Сензор" у Бањалуци Манојло Поповић такође каже да су и цијене и продаја локала значајно опале.

- Цијене диктира и локација, па су тако пословни простори на периферији много јефтинији - рекао је Поповић.

Станови

У агенцијама за продају некретнина кажу да се ове године знатно више продају станови него пословни простори.

- Повећана је и потражња и продаја станова. Цијене се као и прошле године у Бијељини крећу од 1.100 до 1.500 марака по квадрату - кажу у агенцији "Aстра". И у осталим агенцијама у РС кажу да се криза више осјети код куповине и изнајмљивања пословних простора него код станова. Најскупљи станови су у Бањалуци, гдје се цијене квадрата крећу се од 1.600 марака па навише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана