Слаба потражња зимске обуће

Драгана Келеч
Слаба потражња зимске обуће

БAЊAЛУКA - Производња у области текстила, коже и обуће у РС у благом је порасту, што показује и податак да је ове године повећана за око десет одсто у односу на прошлу годину, а једино што им тренутно ствара неприлике је недостатак снијега, јер се зимска обућа мање продаје.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС Радован Пазуревић.

Према Пазуревићевим ријечима, ове године раст производње обуће био би већи да на њега није негативно утицала дуга јесен, односно вријеме, које није типично за ово доба године, због чега су многи становници одустали од куповине обуће.

- Вријеме се негативно одразило на произвођаче обуће у Српској, а слична ситуација је и у многим европским земљама. Складишта су пуна због временских неприлика, јер нема снијега, па нико још не купује чизме и зимску обућу - рекао је Пазуревић.

Додао је да је и економска криза доста утицала на произвођаче обуће, али да су са тим већ дуже вријеме научили да се боре.

- Многа домаћинства су погођена економском кризом, па не купују сваке године обућу, већ исту носе више година, да би уштедјели новац или га преусмјерили за неке друге потрепштине - истакао је Пазуревић.

Пазуревић, који је и директор фирме "Санинино" из Дервенте, каже да ова фирма своје производе углавном извози, те да је ове године остварила боље резултате него лани.

- Минимално десет одсто смо повећали извоз и пласман наших производа на иностраном тржишту у односу на прошлу годину. У сличној ситуацији је и фирма "Бема" из Бањалуке и "Спортекс" из Котор Вароша, које биљеже тренд раста производње - истакао је Пазуревић.

Додао је да произвођачи текстила, коже и обуће у Српској највише проблема имају због недостатка јасније развојне политике и недостатка адекватног образовног кадра.

Власник фабрике обуће "Шкребић компани" Драгутин Шкребић рекао је да су ове године проширили производњу, направили нову халу и запослили 130 нових радника у овој фирми.

- Најављује се и нова криза, па нас је помало страх. Наша продаја тренутно је опала због недостатка снијега, тако да се зимска обућа слабо продаје - додао је Шкребић.

Извоз

Пазуревић је рекао да фирме обуће из РС своје производе највише извозе на тржишта Њемачке, Aустрије и Италије.

- Ипак, оне фирме које су везане за италијанско тржиште, тренутно имају одређених проблема, те су неке смањиле своју производњу и за око 60 одсто, али се надамо да ће се то ускоро бити ријешено - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана