Слаба потражња за кредитима у МКО

Тања Шикањић
Слаба потражња за кредитима у МКО

БAЊAЛУКA - Микрокредитне организације у Републици Српској прошле године су пласирале 15 одсто мање кредита у односу на 2009. годину, а пад кредитне активности у МКО настављен је и ове године.

Ово су истакли у неколико микрокредитних организација, гдје су као разлоге лошијег пословања у прошлој и текућој години навели повећање незапослености и друге неповољне економске прилике у друштву, проузроковане економском кризом.

У микрокредитној организацији "Микрофин" истакли су да се и у овој години наставља тренд актуелан од почетка кризе, а то је благо смањење потраживања од стране привреде и становника. Исто су потврдили и у другим микрокредитним организацијама у РС.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић је истакао да је, за разлику од микрокредитних организација, банкарски сектор у БиХ у првом кварталу ове године биљежио раст кредитне активности за неколико процената.

- Кредитна активност у банкарском сектору није падала у овој години, а уколико се током године настави тренд раста какав смо имали у првом кварталу, кредитна активност ће на годишњем нивоу порасти од осам до десет процената у односу на 2010. годину - истакао је Мишић.  

Додао је да ни такво повећање није довољно, те да би кредитна активност у банкама требало да расте далеко више.

Он сматра да је главни разлог слабијег кредитног пласмана у МКО ове године пад стандарда, те додаје да је мању потражњу за кредитима условила и већа опрезност становништва приликом задуживања.  

- Чињеница да све више жираната отплаћује туђе кредите повећала је опрезност становништва приликом задуживања, поготово у микрокредитним организацијама, јер су схватили да је то велики ризик и велика одговорност - истакао је Мишић.

Aгенција за банкарство

Према подацима Aгенције за банкарство РС, микрокредитне организације у Српској су у прошлој години пласирале укупно 229 милиона КМ, што је за 15 одсто мање у односу на 2009. годину.

- Према рочној структури кредита, 92,5 одсто су дугорочни кредити, а краткорочни 7,5 процената - наводи се у извјештају Aгенције за банкарство РС за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана