Слаб интерес младих за покретање бизниса

Марина Чигоја
Слаб интерес младих за покретање бизниса

БAЊA ЛУКA - Млади у Српској слабо су заинтересовани за покретање сопственог бизниса, а то потврђује чињеница да је идеје за покретање посла, у оквиру пројекта подршке самозапошљавању, Aгенцији за развој малих и средњих предузећа, доставило свега 180 људи.

Рекао је то директор Aгенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић. Aгенција је, каже Марковић, започела низ пројеката за развијање малих и средњих предузећа,  а подршка самозапошљавању само је један од њих.

- Код нас се људи тешко одлучују да започну приватни бизнис, а најчешћи разлози за то су неинформисаност и чињеница да нема никога да им помогне. Зато смо одлучили да младом човјеку, који има пословну идеју, дамо могућност за покретање свог посла. Први корак за то је "тренинг" који траје 12 дана, а на којем ће се видјети колико су те идеје смислене и реалне - рекао је Марковић.

Додао је да се идеје које су прошле претварају у апликацију за добијање кредита код ИРБ-а, а Aгенција помаже око гаранција за кредит.

- Кредит се одобрава са грејс периодом од годину дана. На самом почетку реализације Aгенција нуди консултантску подршку на девет дана. Ово су погодности које имају циљ да смање ризик од пропадања предузећа - казао је Марковић и додао да Aгенција неће помагати предузећа која немају реалне шансе за успјех.

Према његовим ријечима, за државу би био значајан успјех ако би бар половина овако основаних предузећа опстала.

Он је истакао да је план Aгенције да у првој години помогне да око 350 људи покуша да покрене сопствени бизнис, те да је план да у сљедеће четири године послује око 80 до 100 малих предузећа које је држава подстакла.

- То би био огроман успјех јер ако гледамо европске стандарде, код њих је просјек 40 предузећа на 1000 становника, а ми тренутно имамо имамо тек 26 фирми - навео је Марковић.

Стратегија

Слободан Марковић је рекао да постоји интерес младих за кредите ИРБ-а за почетне пословне активности, али да је до њих јако тешко доћи. Он каже да су комерцијалне банке преко којих се ти кредити пласирају предузеле ригорозне мјере када се ради о одобравање кредита за почетне пословне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана