Скупље и основне животне намирнице

Далиборја Секулић
Скупље и основне животне намирнице

БAЊA ЛУКA - Увођењем акциза на цигарете, кафу и гориво доћи ће до поскупљења и основних животних намирница, а све то би могло довести до смањења потрошње, тако да се може очекивати да приходи и ефекти усвајања Закона о акцизама не буду испуњени.

Казао је за "Глас Српске" извршни директор Удружења економиста "SWOT" Саша Грабовац. Он сматра да ће усвајањем Закона о акцизама доћи ће до пуњења буџета јавних институција, а с друге стране то ће бити ново оптерећење за буџете потрошача.

- Послије поскупљења горива, увођењем акцизе од додатних десет фенинга по литри горива, из ранијег искуства можемо очекивати и повећање цијена производа широке потрошње - казао је Грабовац.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвајањем Приједлога закона о акцизама БиХ, акциза на кутију цигарета повећава се за 15 фенинга, за килограм кафе 50 фенинга, док се за гориво уводи посебна акциза од десет фенинга по литри горива намијењених за изградњу аутопутева.

Примјеном овог закона предвиђа се годишње повећање прихода у буџету БиХ за око 300 милиона марака, односно 170 милиона требало би бити прикупљено од акциза на цигарете, и око 120 милиона марака од акциза на гориво.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић казао је да се увођењем акциза на наведене производе пуни мањак  средстава у буџету БиХ.

- Ово је било неминовно, јер се пуњење резерви и буџета тренутно може остварити на овај начин. Укидањем царина могло се очекивати да ће се тај дио средстава тражити оваквим мјерама - казао је Јакшић.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ казали су да ће се средства од путарине од десет фенинга по литри горива уплаћивати на посебан подрачун јединственог рачуна, а Управни одбор ће усвојити методологију расподјеле ових средстава.

- Нови закон би требао донијети и значајне фискалне ефекте, што ће бити веома значајно у условима смањења прихода по основу укидања царина на увоз производа са поријеклом из земаља ЕУ - казао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Он очекује да би примјена овог Закона могла почети од 1. јула.

Цијене

Тренутно килограм мљевене кафе кошта од десет до 14 марака, кутија цигарета између 1,20 и пет КМ, док је литра горива од 1,49 до 1,55 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана