Скупи телефони више статусни симбол него потреба

Данијела Бајић
Скупи телефони више статусни симбол него потреба

БАЊАЛУКА - У БиХ је током протеклих седам мјесеци увезено 20 одсто мање мобилних телефона у односу на исти период лани, али је за њих искеширано око три милиона КМ више, а разлог томе је, кажу стручњаци, што купци све више траже квалитетније и скупље телефоне.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја јула ове године увезено је 89.580 килограма телефона у вриједности од 99,27 милиона КМ, док је на дажбине отишло 22,57 милиона марака.

Мобилних телефона, чија се тежина креће између 150 и 200 грама, у истом периоду прошле године у БиХ из иностранства стигло је 113.106 килограма у вриједности од 96,12 милиона КМ, за шта су дажбине износиле 21,88 милиона КМ.

- Највише телефона ове године у БиХ стигло је из Кине - 62.216 килограма у вриједности од 56,99 милиона КМ, затим из Вијетнама 14.586 килограма који су коштали 32,91 милион марака. Телефони из Америке, одакле је стигло 1.306 килограма ових апарата, коштали су 247.092 КМ - казали су у УИО.

Економиста Зоран Павловић казао је да је у БиХ присутно велико раслојавање друштва што, према његовом мишљењу, потврђује и податак да је ове године стигло мање телефона за које је издвојено више новца у односу на лани.

- То нам доказује да мали број људи у БиХ има веома много новца и њима је статусни симбол да купе најскупљи телефон, примјера ради ајфон. Обични људи се задовољавају са оним што имају и не купују нове телефоне, јер ако он служи сврси зашто давати двоструко или троструко више новаца - истакао је Павловић.

Директор трговине “БитЛан” Бранислав Јовковић истакао је за “Глас Српске” да су ове године забиљежили значајан пораст потражње за мобилним телефонима у односу на претходну годину.

- Модел који је привукао највећу пажњу и највише тражен ове године је самсунг А14 4/64. То је наш најтраженији и најпродаванији модел, а његова повољна цијена износи 285 КМ - рекао је Јовковић.

Додао је да велики број купаца преферира куповину на рате јер имају успостављену сарадњу са различитим фирмама, омогућавајући њиховим запосленима да купе телефоне на чак 11 мјесечних рата.

Радник у рачунар-шопу “Биском”, који у понуди имају и мобилне телефоне, Стефан Курбалић казао је да муштерије најчешће бирају оне који коштају између 400 и 600 марака.

- То је средња класа, а при томе имају меморије са којом се може радити. Љети имамо мање посла, док је полазак у школу и период пред новогодишње празнике најбољи дио године кад је у питању продаја - казао је Курбалић.

Власница мобил-шопа “Масел” у Бањалуци Весна Ристић каже да је потражња из године у годину све мања јер је конкуренција све већа.

- Продавнице са телефонима ничу на сваком ћошку, а и оператери нуде све више пакета да је у суштини свака година лошија - рекла је Ристићева. 

Додала је да и телефони, као и остала роба, нису одољели поскупљењу, а цијене ове године су око пет одсто више.

- Што се тиче додатне опреме, попут маски, батерија, пуњача и осталог набавна цијена је виша у односу на лани и до 20 одсто - истакла је Ристићева.

Претходне године

Према подацима УИО, током прошле године у БиХ је увезено 186.554 килограма телефона у вриједности од 157,64 милиона КМ, за шта је наплаћено 35,89 милиона марака дажбина. Подаци говоре да је годину раније у БиХ из иностранства стигло 244.786 килограма телефона, који су, не рачунајући дажбине, коштали 132,53 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана