Скупи кредити због ниског рејтинга

Глас Српске
Скупи кредити због ниског рејтинга

БЕОГРAД - Србија има изузетно низак кредитни рејтинг и већ шест година не успијева да поправи ту оцјену, а у горој позицији у окружењу су још само БиХ и Aлбанија, кажу економски стручњаци, а преноси РТС.

Због ниског кредитног рејтинга зајам новца у Србији је скуп, без обзира на то да ли се позајмица узима у својству грађанина, фирме или државе у земљи или иностранству.

За кредитни рејтинг Србија је оцијењена са "два Б минус" и за седам оцјена је лошија од најразвијенијих земаља, које су оцијењене са "три A".

У Народној банци кажу да је добро бар то што у вријеме велике економске кризе кредитни рејтинг није смањен, као што се десило Грчкој, Румунији, Мађарској и Бугарској.

- То је оцена стања економије и не сматра се инвестиционим, већ спекулативним нивоом рејтинга - кажу стручњаци, упозоривши да је најгоре то што Србија већ шест година не успијева да поправи ту оцјену.

Стручњак за међународне финансије Марко Маловић каже да је то прихватљиво неповољан кредитни рејтинг, што је, како је навео, више "спекулативна дестинација".

- Као да немамо довољно времена и даха да спроведемо све макроекономске реформе које би повећале производно-извозни капацитет, зарађивачку моћ и отплатну способност, а то је оно што је потребно за дугорочно побољшање међународног кредитног рејтинга - каже Маловић.

Уз то, шансе да Србија ускоро добије бољу оцјену готово су никакве, јер се једино може очекивати да се побољшају краткорочни изгледи. Они су сада оцијењени као стабилни, а сљедећа степеница била би да су позитивни.

- У међувремену фактори који су наступили споља, драстичан скок нафте и ризик да ће скочити на 200 долара, стварају услове за растуће инфлаторне притиске у Србији, а са друге стране предизборна година и контекст експанзивне јавне потрошње само још више дају повода да агенције задрже дозу скепсе и не коригују тај рејтинг - каже економиста Ђорђе Ђукић.

Србија је, према тим оцјенама, једна од најлошије рангираних европских држава, углавном испред БиХ, понекад и испред Aлбаније. 

Мјерила

Ни према другим мјерилима међународних финансијера Србија не пролази боље - по конкурентности је на 96. од 139 мјеста, по економским слободама на 101. од 179 рангираних, а по критеријуму лакоће пословања Свјетска банка је Србију смјестила на 89. мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана