Скупа производња закочила извоз јаја

Милијана Латиновић
Скупа производња закочила извоз јаја

ДОЊИ ЖАБАР - Цијене сировина за производњу сточне хране поскупјеле су и до 30 одсто што негативно утиче на пословање предузећа у сектору живинарства, која због скромног тржишта и ионако мале потражње нису у прилици да поскупљују своје производе како би надомјестили велике трошкове.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић додавши да се фирме из сточарског сектора којем припада и живинарство суочавају са невјероватним растом трошкова производње.

- Једина срећа у овој кризи јесте то што потражња за производима из аграрног сектора није пала као потражња у сектору текстила или обуће. Храна је потребна свима и у вријеме пандемије, па с те стране има посла, али су околности за пословање у живинарском сектору веома отежане - рекао је Миличић.

Миличић који је и директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара, јединог у БиХ које има дозволу за пласман јаја за прераду на тржиште Европске уније, каже да је пандемија привремено стопирала извоз.

- Успјели смо до сада извести у Хрватску око пет милиона комада јаја за прераду, али смо извоз током јесени зауставили јер је постао непрофитабилан усљед цијеле ове ситуације са вирусом корона. Наиме, смањене су потребе прерађивача у ЕУ а са друге стране економски је неисплативо продавати јаја по тим ниским цијенама у Европи - рекао је Миличић, појаснивши да не постоје административне забране за пласман, али да је производња јаја веома скупа и не могу их давати у бесцјење.

Додао је да “Агрекс” у идућој години планира да проширује своје капацитете те очекује да ће извоз јаја за прераду бити знатно већи.

Миличић каже да у идућој години очекује и зелено свјетло за пласман конзумних јаја на европско тржиште.

- Активности у БиХ су по том питању постале озбиљније, ентитетска министарства су покренула детаљније контроле поштовања програма салмонеле. Имамо договор са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ да ће комплетна информација о свим регистрованим фармама које производе јаја у БиХ бити припремљене у Канцеларији за ветеринарство што је један од кључних предуслова да све информације и проведене контроле буду на једном мјесту. На то су упозоравали и европски инспектори, уколико желимо дозволу за извоз конзумних јаја - појаснио је Миличић.

Зелено свјетло за извоз јаја „Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила у јулу 2019. године, међутим због захтјевних процедура пласман није био могућ све до средине јануара ове године.

Јајчани прах

Предраг Миличић је рекао да је пласман јаја за прераду веома значајан јер БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах који се користи у производњи кондиторских производа. Рок трајања тог праха је и до двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана