Скривени попусти угрозили пословање

Тања Шикањић
Скривени попусти угрозили пословање

БAЊAЛУКA - Због непоштовања одредби премијског система, које се односе на бонус и малус, Aгенција за осигурање РС је до сада поднијела 79 прекршајних налога против појединих друштава за осигурање.

Ово је истакла директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар и додала да је, осим тога, пред судовима у посљедње двије и по године покренуто више захтјева за вођење прекршајних поступака за друштва која учестало крше премијски систем, како би судови одредили казне веће од минималних, а које могу да износе и до 200.000 КМ.

- Најтежи проблем представљају посредни и скривени облици давања попуста, који угрожавају ликвидност и солвентност појединих друштава, а тиме и способност исплате одштетних захтјева. За њихову превенцију и откривање потребна је сарадња и других органа као што су Пореска управа и МУП РС. Посебну потешкоћу ствара дјеловање друштава преко повезаних правних лица, гдје Aгенција нема законске надлежности за надзор, као што су бесплатни технички прегледи и гориво - истакла је Шљивар.

Она је додала да је нелојална конкуренција у области осигурања од аутоодговорности болест свих неразвијених тржишта осигурања, између осталих и Србије, Македоније, па и Хрватске.

- Велики проценат удјела премије од ове врсте осигурања, односно 67 одсто у укупно обрачунатој премији, и велики број друштава на малом тржишту, какво је наше, неминовно ствара простор за поремећаје ове врсте - нагласила је Шљивар.

У циљу превазилажења ових проблема, друштва за осигурање у РС прошле седмице су се на сједници Скупштине Удружења друштава за осигурање једногласно усагласила да одмах обуставе све видове директних и индиректних попуста, као и давања бесплатних техничких прегледа.

Потпредсједник Удружења друштава за осигурање РС Саша Чудић је истакао да су поред званичног премијског система у аутоодговорности одређена осигуравајућа друштва давала награде, бесплатне техничке прегледе и попусте осигураницима и на тај начин придобијали више осигураника.   

- То се веома негативно одражавало на стање капитала и техничких резерви сваког друштва, јер из тих средстава која се дају у поврате, треба да се плати штета и обезбиједи транспарентно пословање осигуравајућих друштава - објаснио је Чудић.  

Проблеми

Божана Шљивар је истакла да се тржиште осигурања РС суочава са двије врсте наслијеђених проблема, нелојалном конкуренцијом у области осигурања од аутоодговорности, односно непоштовање премијског система и проблемом управљања трошковима.

- Овај други, много компликованији проблем се односи на интерну контролу употребе средстава у самим друштвима за осигурање, управљање активом и пасивом, недосљедну примјену актуарских правила и правила управљања ризицима - нагласила је Шљивар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана