Скокови са ћуприје атракција за туристе

Радоје Тасић
Скокови са ћуприје атракција за туристе

ВИШЕГРAД - Вишеград ће и ово љето бити домаћин бројних културно-спортских манифестација које ће у овај град привући туристе. У првој половини јула одржаће се "Мото-рели 2009", вишеградска регата на Дрини, а посебна атракција и ове године биће скокови са вишеградске ћуприје.

Мото-клуб "Power" из овог града 2. јула угостиће учеснике пете етапе Шестог туристичког "Мото-релија 2009" који се вози путевима Србије. У Вишеград ће тада стићи око 200 моториста из 50 градова Србије, а једини град у Републици Српској и БиХ који ће ови мотористи посјетити је управо град на Дрини и Рзаву. Учесници овог релија, који полази из Велике Плане, обићи ће познате туристичке дестинације у Вишеграду као што је Вишеградска бања, ћуприја на Дрини и манастир у Добруну.

Промоцији вишеградског туризма сигурно ће допринијети и одржавање четврте вишеградске регате на Дрини која се организује под слоганом "Заједно за чистију и љепшу Дрину".

- Очекујемо велики број љубитеља зеленооке љепотице Дрине и њихових пловила на регати која креће испод сводова Моста Мехмед-паше Соколовића и вози се кањоном Дрине према Жепи - каже предсједник Еколошког удружења "Дрин-тим" Добривоје Станојевић.

Власници кајака, чамаца, пловних платформи, бродића и бродова дужни су да се придруже еколошкој акцији прикупљања плутајућег отпада и чишћења обала Дрине.

Посебна атракција за госте Вишеграда и бројне туристе који из Србије пролазе аутомобилима на путу за Јадранско море и ове године биће манифестација "Скокови са вишеградске ћуприје".

- На овој туристичко-спортској манифестацији најављено је учешће 25 најбољих скакача у воду из Мостара, Коњица, Подгорице, Ужица, Крагујевца, Сомбора, Београда, Новог Сада, Бање Луке и Мојковца. Скокови "ласта" са софе ћуприје на Дрини су права атракција и за оне који скачу и за гледаоце са обала, самог моста али и са десетина пловних објеката који чине декор овог величанственог догађаја - каже директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.

Добрун

Ријеке вјерника и туриста и ове године сливају се и у порту манастира Успенија пресвете Богородице у Добруну гдје могу да посјете и Музеј Првог српског устанка, музеј дабробосанских митрополита, Карађорђев конак и његов споменик. Однедавно су за туристе отворене и капије новосаграђеног метоха манастира Добрун у Дражевини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана