Скоко: За постројење за пречишћавање угља потребно годину и по

Срна
Скоко: За постројење за пречишћавање угља потребно годину и по

ГАЦКО - Један од стратешких циљева Рудника и термоелектране /РиТЕ/ “Гацко” је да се инсталира постројење за пречишћавање угља и већ се ушло у прву фазу тог пројекта, али да је за изградњу овог постројења потребно више од годину и по дана, изјавио је Срни вршилац дужности директора РиТЕ “Гацко” Максим Скоко.

Он истиче да је кључни проблем прекомјерне емисије честица из димњака и термоелектране “Гацко” недовољан квалитет угља и раде шта могу на смањењу посљедица овог проблема, а у крајњем случају једно од рјешења може да буде и заустављање производње.

Скоко је напоменуо да проблем недовољног квалитета угља, датира од децембра, када се дио рудника гдје се налази најквалитетнији угаљ, нашао под водом, наводећи да се од фебруара та вода испумпава овог дијела лежишта. Он очекује да ће се тек за мјесец, два доћи до угља из тог квалитетнијег лежишта.

Он каже да покушавају ријешити проблем прекомјерне емисије честица, али да су потешкоће са квалитетом угља евидентнем јер се приликом његовог сагоријевања ослобађају енормне количине пепела које не успијевају отпремити како би жељели, зато што капацитети система за отпремање пепела уопште нису планирани за овакав квалитет угља.

“Крајња инстанца рјешавања или нерјешавања тог проблема може да буде и заустављање производње у неком моменту, како би у периоду док електрана не ради покушали да отпремимо дио пепела из бункера електрофилтера”, објаснио је Скоко.

Он је подвукао да узрок проблема са прекомјерном емисијом честица није квар електрофилтерског постројења, већ квалитет угља, те додао да рјешавање овог проблема неће бити брзо, али да се ради на смањењу посљедица прекомјерне емисије честица колико је то могуће.

“Нећемо чекати тих годину и по дана, већ ћемо у овом ремонту предузети неке мјере. До ремонта ћемо настојати да смањимо утицај прекомјерне емисије честица, чак и по цијену да у одређеним моментима зауставимо производњу”, рекао је Скоко.

Он је изразио задовољство погонском спремношћу термоелектране, те нагласио да је у овој години успјела да произведе 96 одсто од планираног обима производње електричне енергије.

“То је 551 гигават час, од укупно планираних 1.513 за ову годину”, каже Скоко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана